Байдън обяви мораториум върху сондажите за петрол и газ и ще организира световна среща на високо равнище за климата

27 януари 2021 18:49

Байдън обяви мораториум върху сондажите за петрол и газ и ще организира световна среща на високо равнище за климата
© gettyimages
701 1

Новият президент на САЩ Джо Байдън обяви днес мораториум върху сондажите за петрол и газ във федерални земи и води. Той освен това съобщи, че ще организира през април световна среща на високо равнище за климата, съобщи БТА, като се позова на комюнике на Белия дом.

По-късно днес президентът на САЩ ще подпише указ, уточняващ мерките в подробности. Мораториумът, който Байдън обеща предизборно, няма да важи за вече отпуснати концесии за сондажи.

Първият разговор между Путин и Байдън се е състоял по инициатива на Русия

Новият американски президент се ангажира да запази 30 процента от федералните земи и води незасегнати от човешка дейност до 2030 г., за да бъде спряна загубата на биоразнообразие. Той също така ще нареди на ресорните федерални агенции да инвестират в районите, които са икономически зависими от изкопаемите горива, и да окажат помощ на хората, най-засегнати от климатичната криза.

Близо една четвърт от парниковите емисии на САЩ се падат на енергия, добита във федерални земи и води, показва правителствен доклад от 2018 г. В същото време, по данни на министерството на вътрешните работи, концесиите за петролни и газови сондажи, както и добивът на въглища, са донесли близо 11,7 милиарда долара приходи на федералното правителство през 2019 г.

Байдън си е поставил за цел американската енергиен сектор да постигне т. нар. въглеродна неутралност през 2035 г., а цялата икономика на страната - до средата на века. Плановете на новия президент на САЩ му навлякоха критики от страна както от петролния и газовия сектор, според който мораториумът просто ще доведе до засилване на зависимостта от вноса заради нарастващото търсене на енергия, така и от природозащитници, които недоволстват, че екологичните цели на Байдън не са достатъчно амбициозни.

Новата американска администрация освен това ще организира световна среща на високо равнище на 22 април - Международния ден на Земята.

Мая Йорданова
701 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ЕВРЕЙСКИ ОТПАДЪК

2021.01.27 | 20:06

140462
БРАВО....ВРЕМЕ Е И АМЕРИКАНСКАТА ИКОНОМИКА ДА СЕ СРИНЕ

Добави коментар

Водещи новини