Започна търговската експлоатация на Трансадриатическия газопровод

  • 15 ноември 2020 20:26

  • 1495
  • 0
Започна търговската експлоатация на Трансадриатическия газопровод
© gettyimages

Започна търговската експлоатация на Трансадриатическия газопровод ТАП (Trans Adriatic pipeline, TAP), последният компонент от Южния газов коридор (ЮГК), предназначен за пренос на азербайджански газ до Европа, съобщава в сайта си консорциумът по строителството на съоръжението ТАП (TAP AG), цитиран от БТА.

Четири години и половина след началото на строителните работи в Солун, Трансадриатическият газопровод започна търговски операции, посочи управляващият директор на консорциума Лука Скиепати.

Той припомни, че системата за пренос на газ е с дължина 878 километра и преминава през Гърция, Албания, Адриатическо море и Италия. Това гарантира, че Европа може да получава енергийни ресурси от още един източник, в подкрепа на ключовите цели на ЕС за интегриран енергиен пазар, както за устойчив, сигурен и диверсифициран енергиен баланс, изтъкна председателят на съвета на директорите на ТАП Мурад Гейдаров.

Възобновени са газовите доставки към Гърция

Южният газов коридор, проект на стойност 40 млрд. долара, ще измине над 3500 км от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция, Албания. Отделните му сегменти са Южнокавказкият тръбопровод, Трансанадолският газопровод (ТАНАП) и Трансадриатическият газопровод (ТАП). За основен източник на газ за системата се счита находището "Шах Дениз" в шелфа на Каспийско море със залежи от 1,2 трлн. куб. метра.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1495 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини