Възобновени са газовите доставки към Гърция

  • 29 юли 2020 20:01

  • 514
  • 0
Възобновени са газовите доставки към Гърция
© bulphoto (архив)

Газовите доставки към Гърция са възобновени след приключване на аварийния ремонт по преносния газопровод за южната ни съседка, информират от Булгартрансгаз.

Близо две денонощия продължиха аварийно-ремонтните дейности в района на Кулата, където автоматичните системи регистрираха изтичане на газ.

Ето каква е причината за вчерашната авария на газопровода България - Гърция

На 27 юли, при огледа на мястото на аварията беше установено нарушаване на целостта на тръбата, най-вероятно заради стареенето на метала, заявиха експерти. Високото налягане на газа предизвика и лека експлозия, като се образува кратер с дълбочина три метра.

Екологични щети не са установени. Бяха подменени над 30 линейни метра тръби, като след полунощ започна тестването и продухването на авариралия участък. Близо 30 хиляди кубически метра вода беше изпомпана по време на ремонтните дейности, тъй като газопровода върви успоредно на река Струма. Всички заявки за газовия ден ще бъдат изпълнени в пълен обем, както от България към Гърция, така и в обратна посока, посочват още от Булгартрансгаз.

Цялото трасе на преносния газопровод България-Гърция, който преди два дни аварира в района на Кулата, ще бъде инспектирано най- вероятно есента. Това заяви за „Хоризонт“ изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов. Всички доставки за деня и в двете посоки се изпълняват нормално.

Близо две денонощия продължиха аварийно-ремонтните дейности по газопровода. Подменени бяха над 23 линейни метра от тръбата, като се извършваше и постоянно отводняване на терена, тъй като съоражението е в непосредствена близост до река Струма. Заради очакваните високи температури до 40 градуса в южната ни съседка плановото потребление за деня е било около 23 милиона кубически метра, половината от които се осигуряват от преноснния газопровод. По него Гърция също осигурява над 2,6 милиона кубика за България, заяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

На въпрос дали ще бъде инспектирано 130 километровото трасе на газопровода, с оглед на това, че най- вероятната причина за аварията е стареенето на материала, което разследването ще потвърди или не, изпълнителният директор на Булгартрансгаз отговори, че има обществена поръчка и огледът ще бъде извършен през есента.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
514 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини