Европейските производители на алкохол са следващите жертви на търговската война между САЩ и ЕС

  • 10 август 2020 21:51

  • 1610
  • 2
Европейските производители на алкохол са следващите жертви на търговската война между САЩ и ЕС
© Pixabay

Ръководителят на глобалната търговска политика на САЩ Робърт Лайтхайзър обяви, че планира налагането на нови мита на европейски алкохолни производители. Това ще увеличи цените на продукти като британския джин и немската бира на американския пазар с 25%. 

Администрацията на Доналд Тръмп използва митата, за да влияе основни индустрии в САЩ и ЕС. С допълнителното оскъпяване производителите на вино в Калифорния и дестилериите за уиски в Кентъки, например, ще бъдат подпомогнати, а конкурентите им отвъд Океана – ощетени, пише „Блумбърг“.

САЩ ожесточиха търговската война с ЕС

Пазарът на алкохолни напитки в Западна Европа е на стойност 332 млрд. евро, а този в Източна Европа – 92 млрд. евро, показват данни на „Статиста“. Пазарът за алкохолни напитки в ЕС е най-големият за американските продукти. Той обаче страда от политическите решения.

Тръмп разкритикува Франция за митата върху вината

Износът на уиски в САЩ, например, е пострадал с над 335 милиона долара, след като Тръмп започна търговската война с Европа. Страните от ЕС следват стратегията „око за око, зъб за зъб“, според която отвръщат с равни по размер такси в съответните сфери.

Освен самите производители на спиртни напитки, алкохолната индустрия ангажира много други бизнеси – от фермерите, които отглеждат суровината през логистичните фирми до заведенията.

COVID-19 удари шампанското

Въпреки че налагането на мита между двата световни пазара започна преди две години, плановете, въвеждани сега, засягат индустрии, които пострадаха сериозно и по време на пандемията. Притесненията на анализатори и собственици на бизнеси в индустрията са, че оскъпяването на вносния алкохол ще доведе до още по-висока безработица, особено за младежите, и фалити на по-малки предприятия.

Общото между дестилериите и производителите на самолети

Причината за натиска на САЩ над ЕС е опитът за приключване на спор в Световната търговска организация (СТО) заради нелегално субсидиране на „Еърбъс“ от Брюксел отпреди 15 години. Аналогичен казус има и отвъд Океана с разследване за държавна помощ за „Боинг“. Към момента няма изглед за споразумение, след като САЩ са отхвърлили три предложения на Брюксел за последните две години.

САЩ вдигат митата за вноса на самолети от ЕС

Въпреки това потърпевши са съвсем различни сектори като производството на скоч уиски и пивоварството.

Последвайте канала на

Novini.bg
1610 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
...

2020.08.11 | 12:42

2
това нашите производители не ги интересува, защото си продават боклуците само на неизтрезняващите съветски републики....

2020.08.11 | 12:35

1
Сламеното Американско чучело ще разбие не само икономиките по света, но най-вече собствената си. Няма грам мозък. Това е най-слабия президент на Щатите от основаването им.

Добави коментар

Водещи новини