САЩ вдигат митата за вноса на самолети от ЕС

От 18 март американските власти ще повишат на 15 процента митата за самолети, внасяни от Европейския съюз, в рамките на продължаващия спор заради Еърбъс, предадоха информационните агенции.

Информацията е съобщена от офиса на представителя на САЩ на търговските преговори. До октомври м.г. тези мита бяха 10 процента, когато американското правителство реши да обложи европейски продукти на стойност 7,5 милиарда долара с наказателни мита.

Еърбъс изпревари Боинг

Световната търговска организация обяви европейските субсидии за Еърбъс за незаконни и позволи на САЩ да отговорят с мита върху вноса от ЕС.

Тази стъпка на САЩ е пригаждане към по-рано обявени мита, които включват 10-процентни налози върху самолети и 25-процентни върху вино, уиски, сирене и маслини от няколко европейски държави.

В паралелно дело СТО отсъди в полза на Европа срещу САЩ за самолетостроителя Боинг, съперник на Еърбъс, но Брюксел досега не е получил правото да наложи свои мита, информира БТА.

Новината идва на фона на обявеното от американския президент Доналд Тръмп по-рано тази седмица, че е време да се договори "много сериозно" търговско споразумение с ЕС.

Коментари

  1. 2020.02.16 | 19:49

    VDIGAT MITATA A ES MALCHI TOLKOVA POKLONI NIAMA LI BYDNI XORA V BRIYKSEL SPAT

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

US

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет