Икономист: На световните пазари няма паника, но има предпазливост

  • 07 януари 2020 09:54

  • 409
  • 0
Икономист: На световните пазари няма паника, но има предпазливост
© pixabay

На световните пазари преобладава оптимизъм, но има и прекалено много „ако“, които така са се подредили, че могат да направят годината много добра, но могат да доведат до много сериозни размествания по пазарите и то много негативни по отношение на всички видове активи. Това коментира пред БНР икономист Цветослав Цачев.

„На глобалните пазари този оптимизъм е довел до много високи цени. Ако не видим покачване на корпоративните печалби, рискуваме инвеститорите да бъдат много разочаровани и да видим сериозни спадове на пазарите. И говорим за спад от 15-20%, и то в рамките на няколко месеца. Друго голямо „ако“ е търговската сделка между САЩ и Китай. И още едно голямо „ако“ е какво ще се случи с инфлацията“, допълни той.

Индустриалното производство в ЕС намалява

Цветослав Цачев коментира, че няма паника, но си личи, че предпазливостта съществува. "Няма да се учудя още първото тримесечие да видим по-силни спадове на пазара“, допусна той.

По думите на икономиста индустрията в световен мащаб е в рецесия, с изключение на Китай, където се забелязва известно съживяване: „Но това не е достатъчно да избута икономиката в глобален мащаб. Сега се разчита основно на това, че потребителите харчат пари. Това е проблем, защото, например, потребителите в САЩ са задлъжнели много. В световен мащаб има прекалено много дълг“.

Според Цачев кризата е това, което изчиства неравновесията най-бързо: „Имам чувството, че всичко се работи на парче… Въпросът не е да се наливат пари в икономиката, а да започне плавен преход от ситуацията в момента – растеж, който се дължи на дълговете, към стабилен икономически растеж и по-различна икономика“.

Проучване: Европейците показват рекордна подкрепа за еврото

По думите на икономиста най-големият проблем на нашата страна е, че „имаме нужда от много инвестиции за подобряване на качеството на живот и на бизнеса, за да може да се покачи производителността на труда“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
409 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини