Индустриалното производство в ЕС намалява

  • 12 декември 2019 14:47

  • 436
  • 0
Индустриалното производство в ЕС намалява
© Pixabay

През октомври 2019-а година индустриалното производство в еврозоната и в целия  Европейски съюз се понижи с най-силно темпо от юни насам, но производството в България отбеляза добър отскок за втори пореден месец, показват данни на Евростат, информира БНР.

Производството в рамките на еврозоната се сви за втори пореден месец, понижавайки се през октомври с 0,5% след спад с 0,1% през септември, потвърждавайки негативните очаквания на финансовите пазари. Това влошаване на индустриалното и промишлено производство за втори пореден месец е пореден знак, че промишлеността в еврозоната продължава да бъде негативно повлияна от слабия експорт и проблемите в ключово индустрии като автомобилното производство.

В рамите на еврозоната силен спад с 2,0% регистрират средствата за производство, а енергийното производство се сви с 0,7%, докато производството на стоки с недълготрайна употреба се повиши с 0,4%, а това на дълготрайни потребителски стоки - с цели 1,9 на сто.

Спрямо година по-рано производството в еврозоната се понижава през октомври с 2,2% след спад с 1,8% през септември и очаквания за още по-голямо понижение с 2,4 на сто. Производството на годишна база в региона на единната валута нарасна за последно през ноември 2018-а година.

Евростат представи данни, показващи намаляване на индустриалното производство през октомври и в целия ЕС, но при доста добро повишение в рамките на България.

Производството в ЕС се понижи през октомври с 0,4% след анемичен растеж с 0,1% през септември, като на годишна база индустриалното производство се сви с 1,7% след спад с 1,2 на сто.

Според данните на Евростат индустриалното производство в България обаче се увеличи през октомври с 1,0% след повишение с 0,7% през септември, стагнация през август и растеж с 0,7% през юли. Това е знак, че промишленият сектор в нашата страна опитва да компенсира през второто полугодие слабостта, която беше отчетена през пролетта и началото на лятото.

Отчитат ръст на промишленото производство

По този показател нашата страна е изпреварена единствено от Португалия (с ръст на производството от 3,1%), Словения (с 2,0%) и Полша (с 1,1%).

На годишна база промишленото производство в България нарасна през октомври с 1,7% след повишение с едва 0,1% през септември. Това представлява най-добър производствен растеж от април насам.

Последвайте канала на

Novini.bg
436 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини