Проучване: Европейците показват рекордна подкрепа за еврото

  • 29 ноември 2019 14:34

  • 602
  • 1
Проучване: Европейците показват рекордна подкрепа за еврото
© Getty Images/Guliver (архив)

Според резултатите от последното проучване на Евробарометър над 75 % от гражданите са на мнение, че единната валута е от полза за ЕС. Това е най-високото равнище на подкрепа от началото на проучванията през 2002 г., съобщиха от пресцентъра на Европейската комисия. 

Според резултатите от последното проучване на Евробарометър във връзка с еврозоната 76 % от запитаните са на мнение, че единната валута е от полза за ЕС. Това е най-голямата подкрепа, отчетена от въвеждането на монетите и банкнотите в евро през 2002 г. насам, и представлява увеличение с 2 процентни пункта в сравнение с миналогодишните рекордни нива. В допълнение 65 % от гражданите в еврозоната смятат, че еврото носи ползи на страната им, което също е найвисокото отчитано досега равнище. Мнозинството от гражданите във всички 19 държави членки от еврозоната одобряват общата валута.

Еврото се задържа над прага от 1,09 за долар

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето сподели: Изминаха почти 28 години, откакто подписах Договора от Маастрихт, но продължавам да вярвам, че това е най-важният подпис, който някога съм полагал. Еврото, което наскоро навърши 20 години, се превърна в символ на единството, суверенитета и стабилността. През последните пет години работихме усилено, за да преодолеем кризата в Европа, за да гарантираме, че ползите от работните места, растежа и инвестициите достигат до всички европейци, и за да направим европейския икономически и паричен съюз по-силен от всякога. Аз и еврото сме единствените „оцелели“ от Договора от Маастрихт и съм доволен, че в последните дни на работата ми като председател на Комисията нашата единна валута се радва на такава рекордно голяма подкрепа. Еврото е борба на цял един живот и един от най-ценните ни активи за бъдещето на Европа. Нека не спираме да работим за това еврото да продължава да осигурява просперитет и закрила на нашите граждани.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на Комисията, отговарящ за еврото и социалния диалог, финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари, заяви: „Днес еврото е по-силно от всякога и, заменяйки 19 различни валути с една-единствена, носи многобройни ползи на хората, предприятията и страните. Не е случайност, че повечето европейци одобряват еврото. Тази рекордна подкрепа ни дава ясен знак, че трябва да продължим работата си, за да укрепим допълнително икономическия и паричен съюз и да утвърдим международната роля на еврото.“

Комисарят по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси каза: Отдавна отминаха дните, когато целостта на единната валута беше под въпрос. Еврото е един от най-големите европейски успехи и донесе осезаеми ползи както за европейските граждани, така и за предприятията и правителствата. От началото на кризата и от встъпването в длъжност на тази Комисия укрепихме нашия икономически и паричен съюз, но работата все още не е приключила. Бъдещето на еврото все още се гради. Трябва да гарантираме, че тази подкрепа ще продължи да расте и че ползите от еврото ще се разпределят по-равномерно между всички граждани.

Еврото поевтиня до 8-седмично дъно преди края на заседанието на ЕЦБ

С еврото е лесно

Еврото е млада валута, която тази година навърши 20 години. Въпреки това европейците ясно виждат практическите ползи от него в ежедневието си. 80 % от анкетираните са съгласни, че с еврото е по-лесно да се прави бизнес през граница, да се сравняват цените и да се пазарува в други страни, включително онлайн. Абсолютното мнозинство от запитаните в еврозоната също така е на мнение, че благодарение на еврото пътуванията са станали по-лесни и по-евтини. Еврото е много повече от обикновени монети и банкноти в джобовете ни: то е символ на единството на Европа и нейната сила в световен мащаб. Днес то е валутата на 340 милиона европейци в 19 държави членки. Осезаемите ползи от него за всички са стабилните цени, помалките разходи за финансови операции, защитените спестявания, по-прозрачните и конкурентни пазари, увеличената търговия, по-лесното пътуване и по-високият жизнен стандарт. Валутите на близо 60 държави по света са свързани с еврото по един или друг начин.

Силна подкрепа за реформите и координираните икономически политики и за премахването на монетите от един и два цента 

На въпроса относно координацията на икономическата политика, включително бюджетните политики, 69 % от европейците отговарят, че е необходима по-голяма координация в еврозоната, а само 7 % биха искали да има по-малко сътрудничество. Силна е и подкрепата за икономическите реформи (80 % от запитаните), имащи за цел да се подобри ефективността на националните икономики. Това личи и от националните резултати, показващи ясно мнозинство във всички държави от еврозоната. 65 % от запитаните подкрепят премахването на неудобните монети от един и два евроцента чрез задължително закръгляване на крайната цена на покупките в магазините и супермаркетите до най-близките пет цента. В 16 от 19-те държави от еврозоната тази идея се подкрепя от абсолютно мнозинство.

Контекст

Гражданите отговориха на набор от въпроси върху различни теми — от възприемане и практическите аспекти на еврото до оценка на икономическата ситуация, политиката и реформите в тяхната страна и в еврозоната. На участващите в проучването граждани бяха зададени и въпроси относно възгледите и очакванията им за доходите на домакинствата и инфлацията. Близо 17 500 души в 19-те страни от еврозоната бяха интервюирани по телефона между 14 и 19 октомври 2019 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
602 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
че

2019.11.29 | 14:40

1

че като нямат друго какво да правят???

Добави коментар

Водещи новини