Между 50 и 160 лева за „златна будка“ на морето

  • 20 юни 2019 11:08

  • 2538
  • 0
Между 50 и 160 лева за „златна будка“ на морето
© Булфото (архив)

Десетки са временните обекти в морските градове, които предлагат храни, напитки и сувенири. Това лято в Бургас е новост продажбата на плодове и зеленчуци от микробуси, която вече е разрешена от общината в морския град. Гласувани са и схемите за разполагане на обекти по чл. 56 от ЗУТ.

В квартал „ЦАУ Изгрев“ ще има два мобилни „плод и зеленчук“. В „Зорница“ също са два. Във „Велека“ цифрата е същата, но според документацията никой не е проявил интерес и две места остават свободни. Логично най-голям интерес има към „Приморски парк – Бургас“, мястото, където се разхождат летовниците, там разрешителните са близо 100, пише Монитор.

Количките за сладолед са 22. Атракционите като батути, каравани с въздушни пушки и т.н. са 25, а пекарните за ядки - цели 23. Количките за фрешове са пет, както и тези за закуски. Будките за цигари са три, а сергиите с очила са само две. Обектите, на които могат да се вземат вода и безалкохолни напитки, са 12. Най-апетитни в Бургас се оказват около 24 обекта, които се дават под наем и са разположени на едни от най-комуникативните места в града. Те са разположени в близост до училища, автобусни спирки, на площад „Св. Кирил и Методии“, в подлези до болници, както и на ключови кръстовища. Сред тях има такива, които се дават под наем срещу 50 лева на месец, които се внасят по сметката на общината. Има обаче павилиони, които местната администрация е оценила на близо 160 лв. на месец. Такъв например е обект, намиращ в подлеза на РУМ „Младост“. Той е голям малко повече от 14 кв. метра. В близост до него обаче се дава и по-малко помещение, за което се дължат едва 32 лева месечно.

Апетитно изглежда и павилионче на базар „Трапезица“, за което се дължат едва 50 лева месечно. То се води „тротоарно пространство“, а който има интерес към него, трябва да остави депозит от 150 лева, който ще му бъде приспаднат през летния сезон, ако спечели търга. Уличната търговия е широко разпространена през лятото и във Варна.

14 075 са общо търговските обекти, според статистиката за Североизточния район, като 5 297 са за продажба на храни, напитки и тютюневи изделия, а 8778 за нехранителни стоки. Половината от тях са на територията на Варна. Временните обекти в курортите „Златни пясъци“ и „Св. Константин и Елена“ се раздават от комисии към район “Приморски”, а от район “Одесос” – обектите в Морската градина.

Според общинската наредба разполагането им е строго регламентирано по схеми. За Морската градина схемата вече е утвърдена, но за курортите се бави, въпреки старта на сезона. Така в парка са определени местата за фризерите за сладолед или за насипен сладолед и фрапе, на заведения за обществено хранене, атракциони, сергии за дантели, плажни принадлежности, детски играчки, картички и сувенири, захарни изделия, пуканки, хот-дог, понички, царевица и др. Временните сергии и фризери са забранени по главните улици и площадите в града, включително и на 20 метра по протежението на тези пътни артерии. Цената на квадратен метър се определя от общинска наредба, като зависи от района и мястото, но във Варна не са променяни от няколко години. Наемите на обектите в „Албена“ са корпоративна информация, категорични са от управлението на курорта. Според източници на медията тази година те са увеличени.

Миналата година например магазин в горната зона на комплекса се е давал за годишен наем от 10 000 лев. Доста по-високи са наемите в централната част на курорта, по така наречената търговска улица, където освен магазини за сувенири и бижута, има множество ателиета на художници и фотографи. Тук има занаятчии, които на място изработват сувенири, ателиета за рап плитки, рисуване на татуировки и т.н. Най-печеливши са студията за моментни ретроснимки.

Далеч по-скромни са цените на обектите, собственост на общината в Балчик, които се дават под наем за сезона. Павилионите се дават с публично оповестен, присъствен конкурс. За площ от 4,5 кв. м на алея „Двореца" началната годишна наемна цена е 1 100 лв. без ДДС. Тротоарната такса е в размер на 915 лв. за площ от 3 кв. м, за извършване на търговска дейност - сувенири, бижутерия, сладолед, количка за бързо хранене, ядки, цветя, печатни изделия, пакетирани подправки, бюро за обмяна на валута, детски и развлекателни игри. За продажба и изготвяне на художествени произведения тротоарната е в размер на 2 лв., без ДДС, за 1 кв. м на ден.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2538 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини