БПГА: Цените на горивата може да поскъпнат 3 - 4 стотинки на литър заради тол таксите

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев съобщи пред журналисти, че има вероятност още от края на август заради тол таксите да има средно с 3 - 4 стотинки на литър увеличение на цените на горивата.

Тол системата ще бъде въведена в средата на август, а Терзиев участва в конференцията на Асоциацията. Живодар Терзиев каза в отговор на въпрос, че не очаква да има поскъпване на горивата през летния сезон, а дори се надява до края на май и през юни да има "успокоение, а защо не и намаление, каквото видяхме миналия октомври и ноември". Последните две - три години няма тенденция на летни поскъпвания на горивата, изтъкна Терзиев и напомни, че няколко пъти през годините е имало дори августовски намаления. Това е така, защото ако няма световно повишаване на цената и обективни причини за това, август е доста по-слаб, което предполага борба за всеки клиент, дори и намаление на цените при нормални и равни останали условия, допълни той.

Тихомир Безлов, старши изследовател в Центъра за изследване на демокрацията, който също е един от участниците в днешния форум, каза пред журналисти, че има различни оценки на дела на сивия сектор при петролния пазар, които започват от 14 - 15 на сто и стигат до 30 на сто, коментира пред журналисти Тихомир Безлов, старши изследовател в Центъра за изследване на демокрацията. Помолен да уточни като суми какво означа "сив" дял до 30 на сто, Безлов уточни, че разчетите се усложняват, защото част от дължимия акциз се събира, част от ДДС се "източва" през различни варианти, но ако се приеме средна оценка, става дума годишно за около 600 - 700 млн. лева ДДС и акцизи, като има и по-високи оценки.
По думите на Безлов големият проблем за този сектор, е че той няма собствени оценки за това колко е голям "сивият" пазар на петролни продукти. Безлов посочи, че от сектора се използва оценка на НАП или "някакви интуитивни оценки".

Коментари

 1. 2019.05.14 | 13:38

  абе не мислете колко е голям сивия сектор - боко ще ви каже в проценти. той знае колко процента е контрабандата, сивия сектор, нали неговата шайка ги върти тия работи.

 2. 2019.05.14 | 16:29

  пак оправдания, а какво ви е оправданието, че от началото на година бензинът поскъпна с над 20ст. а??? май пак плачете за протести, боклуци мръсни

 3. 2019.08.22 | 20:35

  ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА ПАДАТ НА СВЕТОВНИТЕ БОРСИ, а горивата поскъпват в България заради руската алчност на Лукойл, манипулиращ цената в РБ!!!
  Търсят причина за нови повишения??? До акцизите складиве на Лукойл горивата се транспортират от БДЖ. Какви ТОЛ такси, какви увеличения сънуват ДРАГИ ЖУРНАЛЯ?

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Пазари

още

Анкета

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Ще се възползвате ли от данъчно облекчение за ремонт?

Избрано от Интернет