Петролът пак поскъпва

Петролните фючърси поскъпват за четвърта поредна сесия на търговия, търгувайки се в двуседмични върхове след новината за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай в началото на следващата седмица, информира БНР.

Подкрепа за днешното възходящо ценово движение оказват и оповестени късно снощи данни на Американския петрол институт (API), показващи понижение на петролните складови запаси в САЩ за седмицата до 28-и декември с 4,5 млн. барела, както и информации, че страните-членки на ОПЕК са започнали да съкращават тяхното производство още през декември - месец по-рано спрямо поетия от тях ангажимент за ограничаване на добивите от началото на 2019-а година.

Според проучване на Ройтерс, в рамките на декември доставките на петрол от ОПЕК са се свили с 460 хил. барела дневно до 32,68 млн. барела, а според агенция Блумбърг общите добиви на картела са намалели с цели 530 хил. барела на ден до 32,6 млн. барела благодарение на рязко понижаване на производството в Саудитска Арабия. Това представлява най-агресивното съкращаване в рамките на един месец от януари 2017-а година насам и е факт още преди да влезе в сила от 1-ви януари договореното във формата "ОПЕК+", включващ и Русия, ограничаване на добивите с общо 1,2 млн. барела.

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през март поскъпват в петък с 1,52% към 56,90 долара за барел, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари - с 1,75% към 48,00 долара за барел. Снощи и двата тип петролни фючърси поскъпнаха съответно с 1,9% и с 1,2% въпреки солидния спад на пазара на акции на Уолстрийт, като днес те се търгуват в двуседмични върхове.

Текущото поскъпване на петролните фючърси спрямо техните 17 до 18 месечни дъна около 49,94 и 42,19 долара за барел, ударени за кратко около коледните празници, все още изглежда ограничено с оглед на притесненията за забавяне на глобалната икономика и рекордните добиви от 11,7 млн. барела на ден в САЩ, постигнати в края на 2018-а година. Това дава основание на някои анализатори да прогнозират цени на петрола Брент между 55 и 60 долара за барел в рамките на първите месеци на настоящата година.

Коментари

  1. 2019.01.04 | 20:35

    Ще направим протест срещу световния капитализъм с жълти дупета напук на франсетата

  2. 2019.01.06 | 21:09

    Не става - дупедатите са в отпуск!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Пазари

още

Анкета

Как ще работят заведенията след 31 януари?

Как ще работят заведенията след 31 януари?

Избрано от Интернет