Експерт: Нещата при колбасите са изтървани много отдавна

  • 01 юни 2018 18:41

  • 5535
  • 4
Експерт: Нещата при колбасите са изтървани много отдавна
©

Идеята на министъра е да се намали нелоялната конкуренция. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Кирил Вътев от Асоциацията на месопреработвателите по повод предложението на земеделския министър Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в за нови стандарти за месни храни. Един от новите стандарти например е, че за да се нарича един продукт "кренвирш", той трябва да съдържа поне 75% месо.

За съжаление, повечето потребители у нас все по-рядко гледат качеството, масово се търси ниска цена, заяви Вътев.

На пазара и в момента има абсолютно всички категории – от най-евтините до най-скъпите продукти, а и на етикетите пише какво съдържа всеки от тях. Нещата са изтървани много отдавна. Трите сегмента на пазара – нисък, среден и висок ценови клас са заети много отдавна и конкуренцията в тях е висока. Въвеждането на стандарта не означава, че ще се повиши потреблението на качествени продукти, тъй като такива има и в момента на пазара. Говорим за конкретни неща – покупателна способност и контрол, коментира Кирил Вътев.

По думите му в България няма апаратура, която да може да измери количествено наличието на протеин или соя в колбасите.

Пламен Грозданов от Съюз "Произведено в България" е категоричен, че стандарт трябва да има. Такива има в цяла Европа. Стандартите обаче трябва да се разработват не като се гледа тавана, а като се допитат до специалистите, каза той.

Според Грозданов въвеждането на стандарта ще помогне да се изсветли бранша.

Трябва да погледнем и един друг проблем – съдържанието на водата в месото. Може би трябва да инициираме дебат по този въпрос, посочи той.

Ако имаме стандарти и се спазва рецептурника, държавата едва ли ще плаща такива огромни суми за лекарства, каквито плаща в момента. По-добре да контролираме, отколкото да даваме пари за лекарства, подчерта Пламен Грозданов.

По думите му голяма част от месопроизводителите подкрепят въвеждането на стандартите.

Последвайте канала на

5535 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2018.06.02 | 21:02

4
Евтините боклуци не се купуват, нали? Късно се сетихте!

2018.06.02 | 07:37

3
Стандартите, не само при храните, трябва да дойдат от самите браншови организации и ТЕ трябва да са най-заинтересовани да има такива и да се спазват. Погледнете напр. Германия - да не би правителството да решава колко месо трябва да има в саламите??
от село

2018.06.02 | 06:59

2
Нещата отдавна са изтървани при всички хранителни стоки , не само при колбасите . Млечни продукти с палмово масло , риби замразени от половин година , зеленчуци с отрови които отдавна са забранени в Европа . Как да си купиш скъпи продукти , като високата цена отдавна не е гаранция за качество . Липсва контрол(няма начин с това заплащане) , мъничко морал или срам при производителите (печалбите им винаги не са достатъчни ) и най вече култура на хранене .

2018.06.01 | 19:07

1
Това което ядем не е да го хвърлиш в боклука в морет не - директно в камината при голям градус

Добави коментар

Водещи новини