Химията е пръв приятел на домашната ракия

  • 11 януари 2016 16:24

  • 4433
  • 5
Химията е пръв приятел на домашната ракия
©

Пие ли ви се още домашна ракия? Дори и след поредните седем смъртни случая в Якоруда от последните седмици? Ако ви се пие, пийте, но заменете един основен компонент - продукта. Зачеркнете „домашна” и сложете на нейно място на трапезата си „купешка”, защото експертите категорично доказаха, че и най-евтината от магазина е в пъти по-качествена от тази, продавана наливно като домашна.

„Трябва ясно да разграничим домашната от нелегално произведената ракия“, коментира Радослав Радев, председател на НЛВК. Масово нелегални производители казанджии продават некачествен продукт с етикет „домашна ракия“, който достига трапезата ни с вярването, че това наистина е ракия. Но тази напитка съдържа опасно високи нива на метанол, висши алкохоли етилацетат и ацеталдехид. Всичката тази химия в завишени количества убива. В домашната ракия тези алкохоли също присъстват, но в допустими граници, категорични са експертите. Качествата й зависят от самите съоръжения и от уменията на този, който осъществява дестилацията. Едно от нещата, които са много важни, е да бъде отделена първата метилова фракция, тоест метанола, както и последната с висшите алкохоли. Има и един куп други вещества, които много зависят от вида суровина, която се изварява. Ако се изваряват плодове те трябва да бъдат здрави и да нямат загнивания. Недопустимо е да се изваряват купени и мухлясали плодове от борсите, които често случва. Не трябва да се изваряват стари компоти, сладка, конфитюри и други такива неща.

За съжаление, именно такива са съставките на продаваната по пазарите в пластмасови туби домошарка, която е направена не за да погали небцето на любителите на ракия, а за да донесе блага на казанджии, целящи само и единствено лесна печалба.

Държавата трябва да осъществява контрол, защото това е нейна функция, но е много важно и клиентите на подобни продукти да разберат, че купуването им крие опасност. Чисто технически, спиртните напитки, които са произведени в лицензирани дестилерии, поради тяхното техническо оборудване, състоянието на съоръженията и професионализма на работещите в тях, са с гаранция за качеството и безопасност, допълва още Радев.

Случаят в Якоруда доказва, че няма нищо лошо в домашната ракия, но тази, която купуваме нелегално като „домашна“ е направена некачествено само с цел продажба и може да бъде смъртоносна. Не става дума за традиции, а за престъпен, ненаказан бизнес – производство на акцизна стока без да се заплаща акциз и без да са спазени технологичните изисквания, със всички рискове, които вървят с това производство. Тя е евтина, защото суровината за направата й възлиза на жълти стотинки (загнили плодове, мармалади, компоти, битови отпадъци и други), категорични са експертите.

Ако купувате такава ракия трябва да сте с ясното съзнание, че слагате на масата си неясен продукт, за който никой не гарантира, че няма да ви убие.

Последвайте канала на

Novini.bg
4433 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Алекс

2016.04.01 | 16:26

5
като не се знае кой какво бърка вътре, по-добре не го пий
христо христов

2016.03.24 | 16:26

3
явно качествените хора са малко в сайтовете...исказват се неподготвени....послрдните 10-15 години обикновените казани бяха заменени с колонни.....не всички но има и такива...при тях тежките алкохоли се отстраняват максимално....на принципа на заводските.....запазват аромата на материала без да е нужна приварка.....ще бъда кратък....налейте по една чашка домашна от такъв казан и една чашка заводска....повече нама да се докоснете до заводската....тя е 40 градуса....а домашната я направете 44градуса...тогава се усеща огромната разлика..............как така 5000 години се пие такава ракия и чак сега на някой му хрумна идеята че е вредна....вредна е за заводите и ддс-то:)))).....тези отровените много навреме се гътнаха,точно преди да гласуват закона за казаните.....започва да мирише не на ракия а на престъпление......в интерес на истината,дори "фалшивата ракия на цар киро е в пъти по добра,защото се прави с материал"......

2016.03.24 | 16:26

4
разбирачо качествен, тежките алкохоли са така наречените патоки или мътната ракия която при обикновен казан можеш да я отстраниш(аз я изхвърлям)и преварка задължително,при колонните е манджа с грозде, дори и на колонните казани преварката е задължителна
Марио

2016.03.24 | 16:25

2
трябва да си напълно откачил да си купиш ракия от нелегален казан...на някои хора явно не им е мил животът
морския

2016.03.24 | 16:25

1
Хайде бе!!!Купешката била по-хубава от моята!Да духат супата "разбирачите".Пак "ала-бала" за балъци.Нали трябва да се поддържа картела,че да има и за лапачите!

Добави коментар

Водещи новини