1600 евро за кило екзотичен деликатес

  • 13 ноември 2015 07:04

  • 3119
  • 2
1600 евро за кило екзотичен деликатес
© Getty Images/Guliver

Хайверът от охлюви с аромат на трева и гъби е деликатес, който се консумира в луксозни ресторанти и е на път да стане много популярен в Европа. В редица био ферми в Италия, Франция и Испания етапите на производство на хайвер от охлюви могат да отнемат до три години, но фирмата "Лумака Мадонита", близо до Палермо, ги е свела до 8 месеца, съобщава Франс прес.

Тайната й се крие в зърнените храни. "Храним охлюви бебета със смес, която е одобрена от ветеринари и е на базата на зърнени храни, калций и витамини. Така охлювите бебета порастват по-бързо, отколкото при евентуалното им хранене с листа", заяви един от основателите на фирмата Давиде Мерлино. След като са хранени по този начин, охлювите порастват в полетата в района на Кампофеличе ди Рочела, а след това са поставени върху дървени плоскости в помещение с контролирана влажност и температура.

В същото помещение са оставени пластмасови кутии, пълни с пръст, в които охлювите оставят яйцата си, допълва БТА. Събирането на тези скъпоценни бели сферични зрънца е деликатна работа, която обаче си заслужава усилията - 1 кг подобни "перли" струва 1600 евро. Те се продават най-често в кутии по 50 грама. Високата цена на хайвера от охлюви го превръща в изискано блюдо.

В Италия се консумират много охлюви. Те се харесвали много на богатите римляни и това довело до създаването на първите ферми за охлюви в Помпей. Данните сочат, че през 2014 г. в Италия са изядени 40 000 тона охлюви, а във Франция - 30 000 тона.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3119 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.11.20 | 19:04

2
тъпчат охльовите със стероиди и им викат био хахаха
кирил христов

2015.11.13 | 20:19

1
искам да изкажа мнение по въпроса за хаивера от охлюви.италианските колеги пропускат много важен момент да споделят ,че техният хаивер е бъкан със бактерията ешерихия коли която се намира във кофичките със земя и където снасят хаивера.колегите имат още много да учат и практикуват занаята ,ако имат желание мога да ги науча на тънкостите.ние във българия консумираме хаивер още от 2010г.

Добави коментар

Водещи новини