-
09 ноември 2015 14:04
- 3233
- 2
В четвъртък Емил Димитров – Ревизоро внесе промени в Бюджетната комисия с поправки в Закона за акцизите относно времето и количествата на производство на т.нар. „домашна ракия“.
Новите текстове касаят нелицензираните производители на огромни количества ракия – над 500 литра, варящи нелегално и целогодишно. Това далеч не е обикновения човечец, правещ си ракия по традиция от поколения насам от домашната лозница, за да изкара зимата без да купува за делник и за празник. Българинът традиционно вари за собствена консумация от 20 до 50 литра ракия, която да сложи на трапезата си или да почерпи гостите си.
Промените в закона слагат ограничения на т. нар. „Специализирани малки обекти за дестилиране” (СМОД), които по данни на Министерство на финансите са около 2000 бр., а има и голямо неизвестно количество нерегистрирани. Всички тези обекти за дестилиране оползотворяват половината от гроздовите насаждения в България (за справка – другата половина се използват от около 60 на брой лицензирани винпроми на територията на страната). Акцизът, който внасят тези „малки казани”, са около 700 хил.лв. годишно, а сметката излиза, че сумата трябва да наброява близо 100 млн. лв.
Това означава, че тези Специализирани малки обекти за дестилиране продават огромни количества ракия в сивия сектор, със съмнително съдържание, ниско и безконтролно качество. Държавата е длъжна да въведе ограничения за подобно производство, което достига до нас без дори да подозираме – чрез наливане в кръчми, ресторанти и дори хотели с all inclusive.
Съдържанието е съмнително именно поради причината, че тази ракия се вари целогодишно, а не по времето на зреене, беритба и ферментация на основните плодове, от които се добива ракия. Именно затова депутатите внасят помени периодът за варене на ракия да бъде фиксиран от 1 юли до 31 декември, което е изцяло съобразено с наличието на различните захаросъдържащи плодове, като се започне с ранните череши, които се берат в края на май и през юни и ако се използват за дестилация на ракия – ферментират около 1 месец, и се стигне до гроздето, дюлите и другите есенни плодове. В месеците между януари и юни Специализирани малки обекти за дестилиране влагат в производството стари неизползвани компоти и сладка, които крият опасности за консуматорите от гледна точка на метилово съдържание при преработката им, а то в малки или големи количества крие сериозна опасност за здравето.
Последвайте канала на
Свързани новини
Левски чака новия бразилец за медицински прегледи
Малко не стигна на Астън Вила за голям обрат срещу Ливърпул, но ШЛ е все по-близо
Барса надигра категорично Сосиедад и си върна второто място
Сираков: Опитаха да потъпкат достойнството на Левски! Вярват, че ще останат безнаказани
Ботев (Вр) взе важни три точки срещу Хебър и завърза много интригата на дъното
Балкан поведе на Черноморец в полуфиналната серия
Коментари 2
Добави2015.11.17 | 07:54
Добави коментар
Водещи новини
До днес българските граждани могат да подадат заявление за гласуване в чужбина за вота "две в едно" през юни
14 май 202406:22
Социалният министър внася в НОИ увеличението на пенсиите с предвидените 11%
14 май 202406:35
„България в еврозоната, кога?”: Обсъждат смяната на валутата на форум в София
14 май 202406:28
Започна делото за смъртта на двамата полицаи, прегазени от автобус с мигранти
14 май 202406:48
Шолц пред сп. "Щерн": Не бива да има преувеличени очаквания за мирната конференция за Украйна в Швейцария
14 май 202406:28
Блинкън на необявено посещение в Украйна
14 май 202406:40
Байдън подписа за забрана на руския обогатен уран
14 май 202406:18
Отново жълт код за обилен дъжд
14 май 202406:12
Бъдете внимателни какво казвате, защото думите могат да се сбъднат
14 май 202406:06
2015.11.17 | 07:54