-
09 ноември 2015 14:04
- 3237
- 2
В четвъртък Емил Димитров – Ревизоро внесе промени в Бюджетната комисия с поправки в Закона за акцизите относно времето и количествата на производство на т.нар. „домашна ракия“.
Новите текстове касаят нелицензираните производители на огромни количества ракия – над 500 литра, варящи нелегално и целогодишно. Това далеч не е обикновения човечец, правещ си ракия по традиция от поколения насам от домашната лозница, за да изкара зимата без да купува за делник и за празник. Българинът традиционно вари за собствена консумация от 20 до 50 литра ракия, която да сложи на трапезата си или да почерпи гостите си.
Промените в закона слагат ограничения на т. нар. „Специализирани малки обекти за дестилиране” (СМОД), които по данни на Министерство на финансите са около 2000 бр., а има и голямо неизвестно количество нерегистрирани. Всички тези обекти за дестилиране оползотворяват половината от гроздовите насаждения в България (за справка – другата половина се използват от около 60 на брой лицензирани винпроми на територията на страната). Акцизът, който внасят тези „малки казани”, са около 700 хил.лв. годишно, а сметката излиза, че сумата трябва да наброява близо 100 млн. лв.
Това означава, че тези Специализирани малки обекти за дестилиране продават огромни количества ракия в сивия сектор, със съмнително съдържание, ниско и безконтролно качество. Държавата е длъжна да въведе ограничения за подобно производство, което достига до нас без дори да подозираме – чрез наливане в кръчми, ресторанти и дори хотели с all inclusive.
Съдържанието е съмнително именно поради причината, че тази ракия се вари целогодишно, а не по времето на зреене, беритба и ферментация на основните плодове, от които се добива ракия. Именно затова депутатите внасят помени периодът за варене на ракия да бъде фиксиран от 1 юли до 31 декември, което е изцяло съобразено с наличието на различните захаросъдържащи плодове, като се започне с ранните череши, които се берат в края на май и през юни и ако се използват за дестилация на ракия – ферментират около 1 месец, и се стигне до гроздето, дюлите и другите есенни плодове. В месеците между януари и юни Специализирани малки обекти за дестилиране влагат в производството стари неизползвани компоти и сладка, които крият опасности за консуматорите от гледна точка на метилово съдържание при преработката им, а то в малки или големи количества крие сериозна опасност за здравето.
Последвайте канала на
Свързани новини
Септември взе скалпа на Ботев, серията на "канарчетата" приключи
Левски изкара 6-минутно видео с гафове на Железов от Варна, “сините” го обвиниха в двоен аршин
ЦСКА 1948 заличи ЦСКА - София и поиска 30 лева за билет
Паднаха 8 гола в мачовете днес
Барчовски за ситуацията около Везенков и Милър-Макинтайър за мачовете с Черна гора, завръщат се стари звезди в националния отбор
Христо Стоичков пред Sportal.rs: Аз съм тръгнал от ЦСКА, най-великия български отбор
Коментари 2
Добави2015.11.17 | 07:54
Добави коментар
Водещи новини
Румен Радев обяви кога свиква новото НС и заяви: Сезирането на КС е шанс на партиите да укрепят доверието в парламента
04 ноември 202419:06
Балабанов: Подкрепа за ПП-ДБ, ако изчистят "мъртвите души" от списъците
04 ноември 202419:25
Водещите новини! Кирил Петков: ГЕРБ трябва да вземе решение – може ли да се откъсне от Пеевски или не
04 ноември 202419:25
"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ, ако те подкрепят запазването на лева и на "Марица – изток"
04 ноември 202418:43
Публикуваха докладите на МВР и ДАНС за организацията на изборите
04 ноември 202419:37
Пешеходец загина при катастрофа на изхода на Долни Богров
04 ноември 202421:31
Брутална катастрофа с три жертви на пътя София - Варна
04 ноември 202421:59
Минувачи откриха човешка глава на пътя, помислили, че е шега за Хелоуин
04 ноември 202419:44
Затегнаха мерките за сигурност около Белия дом
04 ноември 202418:39
2015.11.17 | 07:54