Таксиджиите скочиха срещу готвените промени в Закона за автомобилните превози

  • 19 юни 2015 20:29

  • 2268
  • 0
Таксиджиите скочиха срещу готвените промени в Закона за автомобилните превози
© Булфото

Таксиметровият бранш се обявява против готвените промени в Закона за автомобилните превози. Според законовите предложения трябва да се променят условията за извършване на таксиметрова услуга като или трябва всички шофьори да бъдат назначени на трудов договор или да се регистрират самите те като превозвачи.

Целта е повишаване на контрола и край на такситата копърки. Според бранша обаче промените ще имат точно обратния ефект.

В столицата в момента има около 15 превозвача, към които работят 5000 таксиметрови водача. Ако бъдат приети предложенията за промяна в закона, превозвачите ще станат поне 4000 и това няма да доведе до по-висок контрол и повишаване на отговорността смята Емил Игнатов, който е управител на една от големите таксиметрови компании в София.

„Когато има оплакване от наш водач, той до 10 минути е открит, за да му бъде наложена санкция за провинението, което е направил. На мен също може да ми бъде наложена санкция за неупражнен контрол. Аз смятам, че Министерството на транспорта комуникира много добре в момента с 15-20 превозвача, отколкото да комуникира и да търси примерно 4000 превозвачи”, обясни той.

Игнатов уточни, че другият вариант шофьорите да бъдат наети на трудов договор към превозвачите, също е неприложим.

„Нашата компания разполага с 1000 автомобила. 1000 таксиметрови апарати да бъдат фискализирани на нашата компания. 1000 шофьора всяка вечер да носят оборота в самата фирма. От там да се плащат осигуровки, ДДС и т.н. това е неосъществимо. Аз не мода дори да си го помисля. Ние няма да назначим нашите водачи на трудов договор със сигурност”, заяви още Игнатов.

За да се събират данъци и да се сложи край на кухите фирми от бранша предлагат да се въведе патентен данък, който да се плаща веднъж годишно за всяко такси. А сумата да бъде за сметка на фирмата превозвач.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини