Жилищата в елитните квартали в София поевтиняват

  • 23 август 2011 06:32

  • 2838
  • 0
Жилищата в елитните квартали в София поевтиняват
©

Собствениците на жилища в София, които искат да ги продадат, все още свалят цените. Поевтиняването не подминава дори имотите в престижните квартали на столицата. В някои квартали в централните части на града понижението достига 9% от началото на годината досега, пише в. Монитор.

Такава е ситуацията с двустайните жилища, които се намират в района на Докторски паметник През този месец средната цена, на която са се продавали, е 1473 евро на квадрат. В началото на годината нивата, на които са вървели имоти в същия район, са били от порядъка на 1603 евро на кв. м. Това е намаление от 9%.

През август двустайните апартаменти в близост до улица „Оборище” също струват по-малко в сравнение с началото на годината. Сега апартаментите там се продават за средно 993 евро на кв. м. В началото на годината цената им беше 1043 евро за квадрат, т. е. има поевтиняване от 5%.

Апартаментите от същия тип в престижния столичен квартал „Иван Вазов” пък поевтиняват с 8% от началото на годината. Този месец средната офертна цена на жилищата там е 996 евро за квадрат, а през януари е била 1082 евро за кв. м. В района на Медицинска академия цените на имотите са паднали със 7%, става ясно още от данните на Imot.bg. През август собствениците на двустайните жилища там ги предлагат средно за 931 евро на кв.м, в началото на годината обаче са вървели за по 993 евро на кв. м. Близо със 7 на сто са поевтинели апартаментите и в квартал „Гео Милев”.

Така от 934 евро на квадрат през януари, в момента средната офертна цена е от порядъка на 875 евро на квадрат. В „Лозенец” пък двустайните жилищата са поевтинели с 5% от началото на годината досега и в момента собствениците им ги предлагат за 962 евро на кв. м.

Данните показват още, че цените на апартаментите поевтиняват в различна степен в почти всички квартали на София. Кризата на имотния пазар се развихри в края на 2007 г., като оттогава цените паднаха с 40-50%. От данните на Imot.bg става ясно, че поевтиняването продължава и сега. Поскъпване има едва в няколко района на столицата и то предимно при имотите, които се намират в близост до метростанциите.

Наскоро данни на Агенцията по вписванията пък показаха, че заради по-ниските цени вече има раздвижване на пазара на имоти. Например през второто тримесечие на 2011 г. са били вписани 67 254 сделки, а през същия период на миналата година – 46 000 сделки. Т. е. има ръст от 20 на сто.

Най-търсени през август са били двустайните жилищата в „Лозенец”. Голям интерес е имало и към апартаментите в кварталите „Борово” и „Изток”. В челната десетка на най-предпочитаните квартали попадат още „Стрелбище”, „Гоце Делчев”, „Гео Милев”, „Дианабад” и „Младост 1”.

Последвайте канала на

Novini.bg
2838 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини