ЕП обяви журналистическа награда "Дафне Галиция"

  • 15 октомври 2020 16:16

  • 301
  • 0
ЕП обяви журналистическа награда  "Дафне Галиция"
© Getty (архив)

Европейският парламент съобщи, че за да отбележи третата годишнина от убийството на малтийския разследващ журналист Дафне Галиция, учредява награда на нейно име.

Целта е да бъдат отличени изключителни постижения в журналистиката, които отразяват принципите и ценностите на ЕС, залегнали в Европейската харта за правата на човека. За ЕП защитата на свободата на печата по света, особено на разследващите журналисти, докато изпълняват задълженията си, е от жизненоважно значение за демократичните общества, се посочва в съобщението.

Определянето на победителите ще се извършва от независима медийна организация със седалище в ЕС, за да бъде защитена независимостта и работата на медиите. Предстои ЕП да избере тази независима организация, която да посочи правилата за присъждане на наградата и да определи журито.

Поканата за кандидати за наградата ще бъде обявена през май догодина. Церемония по награждаването ще се състои всяка година около датата на смъртта на Дафне Галиция на 16 октомври 2017 година.

В Малта беше почетена паметта на убитата журналистка Каруана Галиция

ЕП отбелязва, че приживе Галиция работеше за отразяване на корупцията в правителството в Малта, обвиненията в пране на пари и организираната престъпност

Последвайте канала на

Валери Зайцев
301 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини