СЕМ обяви: БНТ и БНР спазват закона и плурализма

  • 28 юли 2020 18:02

  • 494
  • 1
СЕМ обяви: БНТ и БНР спазват закона и плурализма
©

Съветът за електронни медии (СЕМ) на своето заседание на 28 юли 2020 г. прие с мнозинство от 3 гласа Доклад за осъществено наблюдение на радио- и телевизионни програми в периода 10-17 юли 2020 година.

Мониторингът на БНР и БНТ е за спазване на чл. 6, ал. 3, т. 6 от Закона за радиото и телевизията относно плурализма на гледните точки, като се отчита и темата за гражданските протести като обем от излъченото съдържание. Обхванати са новини и актуално-публицистични предавания в политематичните програми ХОРИЗОНТ и БНТ1 на двата обществени доставчика, съобщиха от пресцентъра на СЕМ.

Резултатите от едноседмичното наблюдение показват, че обществените доставчици БНР и БНТ спазват разпоредбата на чл. 6, ал. 3, т. 6 на Закона за радиото и телевизията (плурализъм на гледните точки в новинарските и актуално-публицистичните предавания с икономическа и политическа тематика). Мониторингът констатира, че темата за гражданските протести е водеща и централна за периода. БНР и БНТ излъчват и извънредни директни предавания и включвания.

Полицейски служители не допуснаха ескалация на напрежение пред БНТ

Обществените доставчици предоставят възможност на зрителите да се запознаят с официалната позиция на държавата по важни въпроси на обществения живот, едновременно отразявайки гражданските протести с критични спрямо управлението позиции. Институционалните, експертните и гражданските гледни точки присъстват в радио- и телевизионните предавания в ХОРИЗОНТ и БНТ1, като в съдържанието се отчитат и множество коментари и анализи от различни политически, партийни и неформални идейни перспективи.

Докладът е публикуван на сайта на СЕМ – www.cem.bg, в раздел НАДЗОР.

Филип Епитропов
494 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ама

2020.07.28 | 19:46

1
Много късно започнаха да излъчват!БНТ трябва да има канал за "Breaking news "

Добави коментар

Водещи новини