Българските вина Kabile с поредните златни медала от международен конкурс

Винената серия Kabile на „Вила Ямбол“ спечели най-много медали за България на един от най-престижните световни конкурси Vinalies Internationales, който се проведе в Париж в началото на месеца. Меката на виното, Франция окичи най-старата изба в Южна България с 9 отличия от общо 22 за български вина, като рекордьорът сред медалистите - серията Kabile се окичи с общо седем медала. Три от тях са златни – за Kabile Шардоне 2019, Kabile Сира 2017 и Kabile Каберне Совиньон Резерва 2014.

„Вила Ямбол“ печели и шест сребърни отличия от конкурса. Четири от тях отново са за същата серия - за Kabile Сира Резерва 2015, Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2017, Kabile Мавруд и Каберне Совиньон 2016 и Kabile Розе 2019.

Vinalies Internationales се организира от Съюза на френските енолози и в тазгодишното му издание участваха близо 3000 вина от целия свят. Те бяха оценявани в рамките на пет дни от 126 винени експерта от 40 националности. В оценяващите комисии (всяка една съставена от пет до седем професионалисти) задължително има двама французи.

Kabile e най-добрият пример за преплитане на антично наследство и модерност в един от най-емблематичните продукти на страната ни.
Марката е кръстена на античния древен град Кабиле, чийто разкопки се намират на няколко километра от винарната в знак на почит към богатото наследство и традиции на региона в правенето на вино. „И старите майстори знаят, че успехът на хубавото вино се основава на грижата за плодородната почва и добрата реколта“ – споделят от „Вила Ямбол“. Освен че управлява над 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос, избата разполага и със собствена работилница за рециклиране и производство на бъчви. Друго голямо предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Сред популярните сортове, които избата отглежда, са и любимите на всички българи Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон и Мавруд.

Другите сребърни отличия са за тероарните вина Vineyards Selection – за купажното вино от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо от микрорайон Тенево, отлежало 16 месеца във френски дъбови бъчви и за сирата от микрорайон Тополица, отлежало 12 месеца във френски барици.

С пет отличия от Vinalies Internationales 2020 се прибра и родната изба от Съединение – New Bloom Winery. Овациите на журито спечели тяхното Шардоне от реколта 2017, което грабна златен медал в серията PIXELS и сребърен медал – в серията Face to Face. Същите марки на производителя взеха сребърни отличия и за своите розета 2019, а PIXELS Сира – за виното от реколта 2017 година.

(платено съобщение)

Коментари

  1. 2020.03.08 | 10:11

    ИМА СЕЛА В РАЙОНА КЪДЕТО ДЯДОВЦИТЕ ПРАВЯТ ПО ДОБРО ДОМАШНО ВИНО ОТ ТАЗИ ИМИТАЦИЯ.

  2. 2020.03.06 | 11:39

    БОЗА !!!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Медия и реклама

още

Анкета

Как ще работят заведенията след 31 януари?

Как ще работят заведенията след 31 януари?

Избрано от Интернет