Журналисти на протест пред БНР в подкрепа на Силвия Великова

Десетки журналисти от много български медии се събраха на протест пред сградата на Българското национално радио, след като вчера обществената медия свали от ефир известния съдебен репортер и водещ на сутрешния блок "Преди всички" Силвия Великова.

По-късно шефовете на радиото обърнаха на 360 градуса позицията си и обявиха, че връщат Великова в ефир. Това обаче не спря журналистическия протест, като участниците в него подчертаха, че основното не е защо някой е отстранен или върнат, а защо България остава на 111-то място по свобода на словото.

Силвия Великова е добре позната на всички, това е човек, който е известен с неудобните си въпроси, с повече от 20 години опит. Много е любопитно как в обществена медия се посяга ден за ден на човек, коментира пред БТВ журналистът Емилия Милчева.

Колегата ѝ Стефан Миланов, който също отразява съдебния ресор, допълни: "Въпросът е да ни се покаже, че всичко може, което е истински нетърпимото и обидното".

От Управителния съвет на БНР излязоха със становище, според което липсва обективно и безпристрастно отразяване на част от темите и директорът на "Хоризонт" трябва да предложи механизъм за осигуряване на плурализъм.

Рокадата с Великова от радиото обясняват и с наложена санкция от СЕМ заради изнесени лични данни на дете в рамките на съдържание, в изготвянето на което е участвала и тя. И още: "По време на годишния си отпуск Силвия Великова, в нарушение на Кодекса на труда, е участвала в предаването "12+3" като в ефир тя е призовала слушателите да вземат участие в протест. Публичното представяне на едностранна позиция в ефира на общественото радио е недопустимо и непрофесионално нарушение на журналистическите стандарти и етични норми".

Днес сутринта "Хоризонт" не излъчваше в ефира. Поради профилактика.

Коментари

  1. 2019.09.13 | 16:16

    КОНСТАНТИН ТОДОРОВ - "по-късно шефовете на радиото обърнаха на 360 градуса" . Знаете ли какво е да се обърнеш на 360 градуса? Да ви го нарисувам ли? Мислете като пишете

  2. 2019.09.13 | 13:49

    По-късно шефовете на радиото обърнаха на 360 градуса позицията си - делено на 2 :))

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Медия и реклама

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет