Дигиталната трансформация на банките поставя фокуса върху клиента и ефективността

В София се провежда поредното издание на Финансовия форум „Иновации“. Събитието в столичния хотел „Хилтън“ се организира от Асоциация „Банка на годината“ и е единственото по рода си у нас, посветено на финансовите иновации.

Във форума се включиха Изпълнителният директор и член на Управителния съвет на Fibank Севдалина Василева, банкерът Левон Хампарцумян, Главният изпълнителен директор на „Алианц Банк“ Георги Заманов, както и представители на ръководствата на компании и експерти от финансовия сектор в България и чужбина.

Изпълнителният директор на Fibank Севдалина Василева бе сред участниците в първия панел „Stairway to heaven ли са дигиталните финанси“, дискутиращ развитието на технологиите в българските банки, бъдещето на традиционните банкови клонове и дигиталните тенденции в инвестициите, които банките правят. Пред гостите бяха представени проучвания за възхода на мобилното банкиране, постиженията на една от най-големите норвежки дигитални банки, а модераторът на панела Димитър Попов обобщи резултатите от изследването „Дигитално развитие на българските банки“, направено от Deloitte.

Севдалина Василева очерта основните насоки, в които се развива дигиталната трансформация в банките – промяна в отношението към клиента, което е все по-персонализирано и директно, с грижа за неговите потребности. „Ако трябва да обобщя в едно изречение защо банките трябва да се дигитализират, то е за да подобрят ефективността и оптимизират операциите си, за да генерират ръст и да запазят своите позиции, за да отговорят на регулациите и да намалят рисковете, и най-вече, за да обслужват по-добре клиентите си“, сподели г-жа Василева. Тя засегна и темата за банковите клонове, които ще имат своето място в обозримото бъдеще, но ще бъдат интегрирани с дигиталните канали и фокусирани върху консултиране и експертна помощ. Севдалина Василева очерта една от стратегическите цели на Fibank в следващата година и половина: „Амбицията ни е 80% от трансакциите и 40-50% от обема на кредитиране за физическите лица да се изпълняват в дигиталните канали на банката“. Тя обобщи: „В крайна сметка дигитализацията е двустранен процес, за който и банките, и клиентите трябва да са подготвени, за да имаме положителен резултат.“

В момента се провежда последния панел на форум „Иновации“ – „Клуб-Innovation manager.BG“, в който участие има и директорът „Дигитално банкиране“ във Fibank Лъчезар Венков. В един експертен разговор професионалистите дигитални иноватори в банките обсъждат темите за предсказуемото банкиране/A driven predictive banking/, отвореното банкиране/Open banking/, финансовите стартъпи и ролята на финтех индустрията.

Коментари

  1. 2019.06.12 | 16:13

    Очертаната посока е правилната, вече не си представям да се редя пред клона на някоя банка за превод, всичко е дигитализирано и при мен минава през телефона

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Медия и реклама

още

Анкета

Има ли съкращения на вашето работно място?

Има ли съкращения на вашето работно място?

Избрано от Интернет