Сашо Диков: Сульо Пулев се опита да ми нарежда какво да излъчваме

  • 02 август 2013 10:59

  • 112
  • 51
Сашо Диков: Сульо Пулев се опита да ми нарежда какво да излъчваме
© Булфото

Едно от нещата, които са ми най-неприятни е да занимавам хората с моята персона. Ще си позволя една малка ретроспекция, за да разберете мотивите за моето напускане на Канал 3. 

Това каза вече бившият програмен директор на телевизия Канал 3 Сашо Диков на специална пресконференция, на която разкри причините за напускането си на медията. Трети път ме отказват от една дейност, на която съм отдал толкова много. На 23 години ме отказаха от ските. Следващото отказване се случи преди 20 години, когато напуснах БНТ и си подадох оставката, след скандал с тогавашния директор Хачо Бояджиев, лека му пръст. Ще наруша правилото-за мъртвия или добро, или нищо и ще кажа няколко думи за Хачо. Той беше назначен за шеф на БНТ след падането на първото правителство на СДС. Първата му работа беше да уволни Нери Терзиева, която беше шефка на Ефир 2. Веднага след тази постъпка на Хачо, аз си подадох оставката и заявих, че не мога да работя с такъв генерален директор. Видях Хачо и му казах, че е лъжец и мошеник. След напускането ми на БНТ отидох в Канал 3 и започна моята сага. Канал 3 беше един феномен в родния ефир. Бившите собственици никога не са искали от мен да прокарвам някакви техни идеи и никога не са се бъркали в работата ми, обяви Диков.

Всичко това приключи наскоро, когато Величко Найденов реши да напусне телевизията. Ставаше все по-трудно да се запазва независимостта на телевизията. Парите, с които се е издържаше Канал 3 досега са били изкарвани по най-законен начин. Чрез сключване на рекламни договори и отчитане на всяка една стотинка. Сключвали сме договори и с политически партии, за да отразяваме техните прояви и митинги, но това винаги е било в реда на закона. Никога не съм имал притеснение от тази ситуация. По-добре така, с врачки и еротични предавания по нощите, отколкото с нечисти зависимости от разни олигарси, категоричен беше журналистът.

Така стигаме до преди месец и половина, когато телевизията смени собствениците си. Те ме убеждаваха, че телевизията има нужда от мен и те разчитат на мен. Моето единствено условие беше телевизията да продължи да се развива по същия път. Беше ми гарантирана пълна свобода на действие и редакционна политика. Започнахме да работим и за наше щастие започнаха протестите, които ни донесоха много гледаемост. По повод протестите не сме имали никакви спънки и намеса в работата. Излъчвахме всичко едно към едно. Към 18-19 юли шефката Мария Опренова обвини репортерката Петя Петрова, че е човек на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и прокарва неговите интереси. Аз защитих Петя и обясних, че 13 години в тази телевизия не съм позволявал да се правят поръчкови репортажи, обясни Диков.

В следващият момент се появи един фамозен служител на земеделското министерство-Еньо, който изрази някакви съмнение относно нашата работа. Еньо искаше да спрем да излъчваме протестите пред земеделското министерство. Аз само казах, че дори и Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, и Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 да ми се обадят, ние ще излъчваме всичко. Този господин, аз го нарекох Сульо Пулев, той обясняваше, че Петя Петрова трябва да си ходи, заради репортажите с протестиращите пред министерството. Единственият проблем беше, че Петя не е потърсила гледната точка на хората от земеделското министерство. Веднага наредих да се свържат с тях, но позицията им не дойде до излъчването на репортажа. Ние изрично го споделихме това в репортажа. След два дни Петя ми каза, че е получила заповед за уволнение. Това стана зад гърба ми. Без никой да ми даде обяснение. Аз казах на Мария, че при тая ситуация няма как да продължа да работя. Имаше още няколко детайла, по които също ме бяха заобиколили и чашата преля. Имахме уговорка, че ще имам свобода на действие и редакционна политика, но нещата не се случиха така. Решенията за уволнения заради журналистически гаф трябваше да ги взимам аз, разкри Диков.

Сигурен съм, че сега ще кажете, че тази работа е ала-бала. Заради някакви устни договрки да напускам, но истината е това. Попитах собствениците, как приемат факта, че някакъв чиновник от министерство изказва мнение за работата на репортерка и тя е уволнена след 2 дни. Те се опитаха да ми обяснят, че двата случая нямат нищо общо. Да. Нямат. Но проблемът е, че всеки един репортер, за който си позволят да говорят влстимащите и да правят опити да коригират работата му, трябва да си бетонира мястото в медията, категоричен беше Диков.

Журналистиката в момента в България е идиотска работа. Върхът на идиотията е последния брой на вестник "Шоу". Там са описани такива големи простотии-колко заплата взимам, че ще водя Петя Петрова с мен в Нова телевизия и всякакви такива лъжи. Опитах се да разбера, коя журналистка е написала статията, но дори главната редакторка на вестника не беше запозната с това име. За това ви говоря. Журналистиката в България е едно блато. Медиите са принудени да служат на управляващите, за да получават европейски пари. Зависимостите от политици и олигарси ще стават все по-големи. Всички в този бизнес знаем много добре, кой зад кого стои, разкри бившият програмен директор на Канал 3. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
112 51

Свързани новини

Коментари 51

Добави коментар
Сульо Пулев

2013.08.19 | 23:05

51
Ти пак за какъв важен журналист се мислиш бе селски тиквеник нещастен. Този е остарял за времето и не е актуален трябва млада кръв като на дъщеря му когато и дойде !!!
а,не

2013.08.19 | 21:11

50
Мосю много си го уважавам,евала му правим.

2013.08.19 | 21:11

49
ООО ПЛЕШИВИ УРОДИ, ЗАЩО СЕ СРАМИТЕ ДА СЕ НАРЕЧЕТЕ ТАТАРИ ???

2013.08.19 | 21:11

48
Отивай в забравата гейбески боклук!

2013.08.19 | 21:11

47
Шумкари Опреновски си перат парите.
Бисерка

2013.08.08 | 21:53

13
Един от големите лидери на днешната европейска левица Лионел Жоспен казва: "Пазарна икономика - да, пазарно общество - не". Споделяте ли този възглед и как оценявате превръщането на здравеопазването и образованието в пазарни сфери? - Зад тази формулировка на Жоспен се крие много сериозна философия. Основното в нея е, че в обществото има сфери, които не трябва да бъдат обект на пазарни отношения. И това са убеждения, които изповядват Френската социалистическа партия и другите социалисти и социалдемократи по-скоро от южните страни на Европа. Ние споделяме този възглед на Жоспен. Защото България е в много тежка икономическа и социална ситуация. Всички опити, които сега се правят у нас и с които държавата ни е превърната в "опитно зайче" при трансформацията ни в уж модерна капиталистическа икономика, водят до тежки последствия. И до непреодолими социални проблеми. Следователно трябва да има един продължителен период, в който държавата да запази контрол върху определени сектори в икономиката. Да усили ролята си на регулатор на обществени отношения във важните сектори. Не може държавата да се оттегля от здравеопазването, от образованието, от пенсионното дело, от културата. Това са обществени сектори, които в редица страни функционират именно на този принцип. Как оценявате програмата на правителството, която предвижда тотална приватизация на големите държавни предприятия? - Ние не можем да подкрепим превръщането на собствеността изцяло в частна. Ако се погледне структурата на собствеността в най-развитите страни, може да се види, че там държавната собственост варира от 15 до 40%. Следователно, ако има нормална конкурентна среда, не може априори да се приеме, че държавната собственост е вредна, че е лошо управлявана, носи само загуби и т.н. В приватизационната програма на правителството става дума за перспективни водещи отрасли, които носят сериозни печалби на държавата. И тя ги отстъпва на частни интереси, след което неминуемо ще се намалят приходите. Това е недопустимо според нас. Не може да се лишаваш под натиска на външни интереси от собственост, която е рентабилна, която може да бъде лост при управлението. По този начин ние освобождаваме терен за външни частни интереси в ущърб на националните интереси.

2013.08.19 | 21:11

46
Практиката е следната: Първо нароченото предприятие изкуствено го "фалират", а после се обявява за приватизация. Ето днес обявиха вече АЕЦ "Козлодуй" за губеща.Утре ще я подарят на някого, за жълти стотинки и естествено, ще строим "Белене".Идиотите нямат свършване!
Или се шегуваш или ...

2013.08.08 | 21:50

12
Това, дето го изписа е най-инфантилното нещо, което съм чел цял ден. Значи ти искаш: Образование -изцяло под контрол на държавен апарат, които както знаем е отговорен пред хората, ама само правилните -което не спомага на учащите се да се развиват като независими индивиди, с набор знания и умения, насочени към реализиране на пазара на труда, предприемачество и т.н., а като част от институционално зависим колектив, което социалистическото образование постига безупречно Индустрия -консултирай се с историята на България 1944-1989, да видиш светлите постижения на държавно контролираните предприятия. Виж само колко инвалиди има, заради идеалните условия на соц. труда - държавата е пълна. Доходността на определена сфера не може да се увеличи чрез държавен монопол. Тук трябва вече човек да е напълно незапознат с основите на икономиката. Едно нещо ми прави впечатление при левите - много четете, ама все безполезна и некачествена литература. Не можете да се приобщите към общество с висока степен на свобода на пазара, не защото не можете, а сами си пречите. Не е нужно да умуваш кой от коя пита колко, ако имаш свобода да си опечеш своя.
Той

2013.08.19 | 21:10

45
Един елементарен журналист ,по точно от скиор почна да чете спорта някога . Сега така се нагъзи на Бойко че това просто нямаше как да остане ей така . Канал 3 беше телевизията със най-скапано качество и техника ,лошо излъчване и всичко . Сашо Диков от спортен журналист се превърна в някаква лопата и това е края на кариерата му . Кой журналист води предавания в 2 конкурентни телевизии? Това беше безумие с главен герой С.Диков .
илевън

2013.08.19 | 21:10

44
Печатницата на БНБ продадена! Чужденци вече ще се разпореждат със 70 процента от капитала й.Алчността за власт и за пари не познава граници!
Кънчо.

2013.08.19 | 21:10

42
чугунена главо. Печатницата на БНБ продадена. Ужас. Ти не знаеш ли че националната валута в Европа стана евро и че тук за някакъв финансов или паричен, като знаци, суверенитет не става дума. Пикаещия във фонтана да си говори глупости, само нему подобни му се връзват.
ДО ТУК С ДЪРЖАВНОСТТА!!! И никой не знае!

2013.08.14 | 12:22

21
Ще печатат ценнижа,златни кюлчета и парични емисии.Това е нещо което не си е позволил никой в досегашната ни история-НИКОЙ!.При този 67% собственост,те диктуват колко,кога и как ще се печатат емисии.И цялата "голяма сделка" е за 22 МИЛИОНА ЕВРО.като само една от машините в печатницата ни, струва над 6.5 МЛН.Лева.Паричната маса е около 28 МЛРД.лева,Една банкнота струва около 30ст(сега),а после?Друг е въпроса,че като решат да увеличат капитала си,или ще плащаме още,или нашият дял,ще изчезне(ще го придобият за грошове).Това означава тотален отказ от суверенитет.Щом частник,ти разполага с кесията(отпечатването на копюри),ние сме свършени,като държава.И тов е с благослова на И,ИСКРОВ-шефа на БНБ-протеже на ГЕРБ.А вие си скачайте-червни,зелени,атакисти и герберисти.
Кънчо.

2013.08.19 | 21:10

43
телевизията наистина беше на ББ. Само хвалебствия и Диков така започна, с поахвали и почитания към Буда, после се разсърди на Бойко, ама някак другарски, с любов. Сега работи в поредната подлога на ББ- Нова телевизия. И ТОЙ ЩЕ МИ ГОВОРИ ЧЕ НЕ БИЛ ЗАВИСИМ. Мошеник.
старшината

2013.08.14 | 12:28

41
М-У-Т-Р-А-Т-А ЩЕТЕ ПРИЮТИ ПОД КРИЛОТОСИ ---КОИТО ДОКАРАХА НАРОДА ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА , ПРОДАЖЕН КОРУМПИРАН ЖУРНАЛИСТ ТТИ СИ ПАРОДИЯ .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини