Италия шокира банките с еднократен 40-процентов данък, планира да подпомогне хората с ипотечни кредити

  • 08 август 2023 13:37

  • 1812
  • 2
Италия шокира банките с еднократен 40-процентов данък, планира да подпомогне хората с ипотечни кредити
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Италия одобри еднократен данък от 40 на сто върху печалбите на банките от по-високите лихви и планира да използва постъпленията, за да подпомогне хората с ипотечни кредити, предаде Ройтерс.

Този ход доведе до спад на акциите на банките.

Рязко повишилите се лихвени проценти доведоха до рекордни печалби за банките, тъй като кредиторите повишиха стойността на финансирането, като същевременно задържаха лихвите по депозитите. Страни като Испания и Унгария вече наложиха данъци върху непредвидените печалби в сектора.

Италия ще въведе данък само за 2023 година. като банките ще трябва да изплатят сумите до 30 юни 2024 г. С извънредния данък от 40 на сто се облага нетният лихвен марж (net interest margin - NIM), мярка за дохода, който банките получават от разликата между лихвените проценти по кредитите и депозитите. Облага се NIM за 2022 или 2023 г. - в зависимост от това коя сума е по-голяма и е над установените прагове за годишно увеличение, пише dir.bg.

Силен спад при търсенето на фирмени заеми в еврозоната до 20-годишно дъно

В края на миналия месец "Интеза Санпаоло" (Intesa Sanpaolo) заяви, че очаква да прибере повече от 13,5 милиарда евро тази година само от нетния си лихвен марж. Правителството на италианския премиер Джорджа Мелони даде идеята за данъка по-рано през годината, но само толкова, като след това изглежда охладня за реализирането ѝ.

Висш банков изпълнителен директор каза пред Ройтерс, че кредиторите са били готови за сечта, но брадвата така и не се стоварила върху главите им. Оттогава обаче върховите резултати на банките за първото полугодие поставиха въпроса отново и това предизвика правителството да действа преди за затвори политическия сезон. Анализатори от "Банк ъв Америка" (Bank of America) прогнозираха, че правителството може да събере между 2 млрд. и 3 милиарда евро от данъка, което ще струва на банките между 2% и 9% от постъпленията им.

Акциите в италианския банков индекс се сринаха със 7,5 на сто в ранната търговия, а на водещата банка "Интеза Санпаоло" с 8 на сто. Италианското дясно популистко правителство нееднократно критикува банките, че не успяват да прехвърлят по-високите постъпления и върху вложителите, но предприе действия едва след като банките обявиха в началото на август поредните рекордни постъпления.

Главният икономист на ЕЦБ предупреди пазарите да не залагат на спад на основните лихви през идните 2 г.

"Човек просто трябва да се вгледа в печалбата на банките за първата половина на годината, за да си даде сметка, че не говорим за няколко милиона, а за милиарди евро", каза късно вчера на пресконференция в Рим вицепремиерът Матео Салвини.

"Истината е, че тежестта от цената на парите е нараснала двойно за домакинствата и компаниите, а това, което притежателите на текущи сметки получават, със сигурност не се е удвоило", заяви Салвини. Той добави, че има огромна разлика между лихвите по заемите и депозитите.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1812 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.08.08 | 17:36

2
А при нас кога?

2023.08.08 | 14:23

1
Банките в България имат ненормални свръхпечалби от такси. Тези печалби заминават 90% за Гърция със съответните рушвети.

Добави коментар

Водещи новини