Главният икономист на ЕЦБ предупреди пазарите да не залагат на спад на основните лихви през идните 2 г.

  • 28 юни 2023 15:27

  • 442
  • 0
Главният икономист на ЕЦБ предупреди пазарите да не залагат на спад на основните лихви през идните 2 г.
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Пазарите не бива да залагат на намаляване на лихвените проценти през идните две години, предупреди главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн в изказване пред Си Ен Би Си. Думите му бяха отправени в кулоарите на годишния форум на ЕЦБ, посветен на проблемите на централното банкиране, в Синтра, Португалия.

Лейн, който е бивш управител на Централната банка на Ирландия, коментира, че икономиката на еврозоната е във "фаза на приспособяване”, тъй като по-високите лихвени проценти се захранват от догонващия инфлацията ръст на заплатите.

Пазарите трябва да се запитат кога ще дойде моментът на промяна на рестриктивната парична политика и темпото, с което тази промяна ще се случи, заяви още главният икономист на ЕЦБ.

По отношение на инфлацията Лейн каза, че тя няма да се върнем към целта от 2 на сто за няколко години. "Ще постигнем добър напредък дори през тази година, особено към края й, но (инфлацията) няма да се срине до 2 на сто в рамките на няколко месеца".

Вчера президентът на ЕЦБ Кристин Лагард съобщи, че банката е постигнала "значителен напредък", но "все още не може да обяви победа" в борбата си срещу инфлацията.

ЕЦБ и през юли ще продължи да повишава лихвите

ЕЦБ повиши лихвените проценти с 400 базисни пункта (4 процентни пункта) в рамките на по-малко от година. Пазарите очакват увеличение с още 25 базисни пункта през юли и оценяват като възможно ново повишение през септември, но някои икономисти спекулират, че ЕЦБ може да отмени политиката си на парично затягане, тъй като по-високите ставки тласкат надолу икономиката на еврозоната.

Банката ще трябва да поддържа този курс и да запази паричните условия рестриктивни за известно време, предположи Лейн.

Според него "ще имаме продължителен период, в който лихвите трябва да останат рестриктивни, за да сме сигурни, че няма да възникне нов шок, който да ни отдалечи от (желаната инфлация от) 2 на сто".

"Гледайки към идните няколко години, не виждам бързо намаляване на лихвените проценти, така че не мисля, че е уместно подобно развитие да се калкулира в очакванията", завърши Лейн.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
442 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини