Димитър Радев (БНБ): Ситуацията с КТБ не може да се повтори, лихвите по кредитите и депозитите у нас ще се увеличават

  • 27 юли 2023 18:35

  • 1289
  • 0
Димитър Радев (БНБ): Ситуацията с КТБ не може да се повтори, лихвите по кредитите и депозитите у нас ще се увеличават
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Очевидно се намираме в стадий на икономически цикъл, при който трябва да имаме по-добра фискална политика. 3% е добра цел. Въпросът е макроикономически. Това заяви управителят на БНБ Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Има ясна тенденция на затягане на монетарни условия, фискалните условия, политически знаци, че ще влезем в 3% дефицит, но това, което имаме, е все още продължаваща фискална експанзия, а тя не работи за овладяване на инфлацията. Точно обратното. Намаляват се инвестициите, увеличават се разходите за заплати. т.е., когато имаме такава структура на разходите, определено е фактор за увеличаване на инфлацията, а не за намаляването ѝ. България се нуждае от дисциплинирана фискална политика", обясни той.

„Не виждам много сериозни рискове пред фискалната политика. Въпросът е да не се променя политиката, която следваме от десетилетия”, допълни Радев.

Ние традиционно сме консервативни във всички макрорамкови показатели, подчерта преизбраният подуправител на БНБ.

На монетата от 2 евро ще пише: „Боже, пази България“

„БНБ не се подава на натиск. Не съм бил свидетел и на такъв”, изтъкна Радев.

„Ситуацията с КТБ не може да се повтори. Нашите банки са в много добра кондиция. Показателите на търговските ни банки са над средноевропейските”, заяви Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г..

"България е една от много малкото страни в Европа, в която не функционираха и не функционират руски банки. Нашият банков сектор на практика няма експозиции към Русия или руския банков сектор. Затова ефектите от войната в резултат на наложените сакнции на руския банков сектор не засегнаха по никакъв начин нашите банки", посочи подуправителят на БНБ.

Лихвите по кредитите и депозите ще започнат да се увеличават все по-осезаемо и у нас, потвърди управителят на БНБ Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г.. Според него по-високите лихви ще се усетят още в края на тази година.

Лихвите у нас се повишават по-бавно, защото банковата система у нас е с много висока ликвидност, но въпреки това гражданите и бизнесът ще започнат да усещат повишението още през тази година, посочи Радев.

"Тази тенденция на увеличаване на лихвите ще бъде осезаема към края на тази година и следващата. Ще има увеличение както по линия на кредитите, така и по линия на депозитите.

Андрей Гюров: Планирам мащабна информационна кампания за въвеждането на еврото

Той отхвърли критиките, че с приемането на еврото се губи националната идентичност, като обясни, че в момента паричният режим е много рестриктивен и БНБ не може да оперира на свободния пазар.

"Не е вярно по няколко линии - първо това, което имаме като паричен режим в момента, е всъщност много рестриктивен, много скъп паричен режим, в който имаме много ограничени инструменти да действаме. Стана въпрос няколко пъти във връзка с това, което правим. Ние не можем да определяме основни лихви за целите на политиката, не може да участваме с операции на открития пазар, нещо което Европейската централна банка прави. В момента сме в състоянието на склуптор, който са му дали само чука, но не и длетото. Това да постигаш същия резултат с чука е значителн по трудно, по-скъпо, хаби се много материал. Когато сме част от еврозоната, ние ще разполагаме с длетото. Ако погледнем чисто символично на въпроса - ние сега разговаряме за дизайна на монетата. Имам съгласие в Управителния съвет, придвижваме въпроса и там ще ги има всички български символи".

По думите на Димитър РадевДимитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 г. Той е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. еврото с български символи ще се използва не само в пределите на страната, но и от стотици милиони хора в Европа и извън нея. Обясни и защо на монетата от две евро ще бъде изписано "Боже, пази България".

"Такава е традицията, когато сме възобновили сеченето на монети. Фактически този надпис е бил включен в дизайна на монетите до 1942-1943 г. Това е съответствие с най-добрите традиции, които имаме в монетосеченето".

Радев обясни, че БНБ участва и в дискусиите за дигиталното евро, което се определя като дигитална революция в паричната сфера, но все още стои въпросът дали България ще бъде част от тази промяна.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини