Нарастват потребителските инфлационни очаквания за 2023 г.

  • 07 декември 2022 15:52

  • 367
  • 1
Нарастват потребителските инфлационни очаквания за 2023 г.
© Pixabay

Очакванията на потребителите в еврозоната за инфлацията през следващата година се повишиха през октомври, докато прогнозите за следващите три години останаха стабилни, но при инфлационен темп, който все още е доста над целта на Европейската централна банка от 2 на сто, показват резултати от последно проучване на ЕЦБ през октомври за потребителските очаквания.

Инфлацията скочи рязко тази година заради изключително високите цени на енергията и храните, а ЕЦБ повишава лихвите с рекордни темпове, за да смекчи поне дългосрочните инфлационни очаквания.

Средните потребителски инфлационни очаквания през следващите 12 месеца се повишиха през октомври до 5,4% от 5,1% през септември, докато очакванията за инфлацията за три години напред останаха непроменени на ниво от 3 на сто, обяви ЕЦБ въз основа на проучване сред около 14 000 потребители в шест от най-големите държави в еврозоната.

Инфлацията достигна рекордните 10,6% през октомври, след което се понижи рязко през ноември до 10%, но спадът й в началото на 2023 г. се очаква да бъде бавен, преди процесите на дезинфлация да се ускорят през втората половина на следващата година.

Нарастването на инфлационните перспективи през октомври идва в момент, когато потребителите станаха по-песимистично настроени по отношение на икономическия растежа и заетостта, посочи ЕЦБ.

Очакванията на потребителите за икономическия растеж за следващите 12 месеца пък намаляха до -2,6% от -2,4% през септември. В съответствие с по-ниските очаквания за икономически растеж, очакванията за нивото на безработица през следващите 12 месеца се повишиха до 12,5% спрямо 12,2% през септември.

Проучването разкри, че потребителите очакват номинален ръст на доходите от 0,7% за следващата година, което е леко повишение спрямо 0,6% през септември, докато очакванията им за разходите са за повишение на техния номинален ръст с 4,7% спрямо септемврийските очаквания за повишение с 4,5 на сто.

Потребителите също така очакват ръстът на цената на жилищата им през следващите 12 месеца да се забави до 3,0% от 3,4% през септември. Очакванията за лихвените проценти по ипотечните кредити за 12 месеца напред се повишиха допълнително до 4,7%, или с 1,4 процентни пункта по-високо в сравнение с началото на 2022 г.  Очакванията им за достъп до кредит през следващите 12 месеца се затегнаха значително. Въпреки това делът на потребителите, които съобщават, че са кандидатствали за кредит през последните три месеца, който се изследва на тримесечна база, се е увеличил до 13,9% през октомври спрямо 12,2% през юли 2022 г.

ЕЦБ: Сегашното стабилизиране на биткойн вероятно е неговото "последно издихание"

Последвайте канала на

Десислава Станева
367 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:26

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини