Министърът на икономиката: България ще се размине с рецесията, ще има рязък спад на инфлацията

  • 03 декември 2022 11:05

  • 1293
  • 3
© Кадър: БНТ

Рязък спад на инфлацията през следващите месеци у нас прогнозира в "Денят започва с Георги Любенов" министърът на икономиката Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет. Според него нивото за инфлация продължава да спада и в този момент като се очакват по-добри данни за ноември и декември.

"Очакванията са България да се размине с рецесията и да има рязък спад на инфлацията. Така че имаме добри надежди за отлична 2023", изтъкна той.

Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет отхвърли критиките за готовността на България за членство в еврозоната.

"Вероятността да влезем в еврозоната на първи януари 2024 е много голяма. Правителството твърдо се стреми към тази дата. Инфлацията ще бъде измерена през април-май, когато е конвергентния доклад. Ние правим сериозни стъпки и съм уверен, че инфлацията ще започне да спада", посочи той.

Ембаргото на ЕС за внос на руски петрол, което влиза в сила на 5 декември, няма да се усети от хората у нас, увери той като изтъкна, че България спазва стриктно и санкциите срещу Русия, и дерогацията за вноса на руски петрол.

Относно призивите на ДПС и "Демократична България" държавата да поеме оперативното ръководство на "Лукойл" Стоянов коментира, че не е важно кой управлява рафинерията, защото проблемите с доставките на суров петрол и износът на преработено гориво са чисто логистични.

Служебното правителство реши докога "Лукойл" ще може да изнася горива

България потребява 2,5 тона дизел годишно, който се получава от 6 тона суров петрол. В процеса на преработка на суровината се получават вторични продукти, които нямат широко потребление у нас. Ако България не изнася тези продукти, те ще запълнят складовете на "Лукойл" за 20 дни и работата на рафинерията ще бъде блокирана като по този начин тя няма да е в състояние да произведе необходимото за потреблението у нас количество дизел.

"Ние не може да ги изливаме в морето тези вторични продукти, няма къде да ги складираме, ако не ги изнасяме, рафинерията ще трябва да спре работа и тогава няма да е произвела достатъчно дизел", изтъкна той.

Правителството вече работи по намирането на решения за готовността на "Лукойл" да работи с друг вид петрол след 2 години, когато изтича дерогацията.

ЕК: България не може да препродава руски петрол, дори преработен

Стоянов напомни, че от първи януари рафинерията ще започне да плаща данъци у нас, което ще намали с 43% печалбите на Русия.

"Да продължи на работи "Лукойл" не е проруска, а проевропейска позиция. Правителството намери решение и ние ще отнемаме фактически 43% от печалбата на Лукойл - 10% корпоративен данък и 33% данък "свръхпечалба". Тъй като рафинерията предишните години не е плащала никакъв данък, сега всяка печалба ще е свръхпечалба. Така че ще намалим в максимална степен позитивния ефект за Русия, в максимална степен, позволена от българските закони", посочи той.

Успоредно с това, обаче, от първи януари отпада отстъпката от 25 стотинки за литър гориво за гражданите.

Относно предоставянето на оръжие на Украйна Никола СтояновНикола СтояновНикола Стоянов е роден през 1976 г. в София.   Завършва „Право“ в Софийския университет коментира, че решението на Народното събрание е насочено към Българската армия, а не към оръжейната индустрия у нас. Вчера стана ясно, че списъкът на Министерството на отбраната е готов като икономическия министър коментира, че България ще предостави леко стрелково оръжие и боеприпаси.

"Това, което даваме на Украйна, така е преценено, че да не наруши боеспособността на Българската армия. От това какво можем да дадем, те (Украйна) са преценили от какво имат нужда.
Смятам, че много сериозна подкрепа ще окажем", посочи той.

За бюджета за догодина Стоянов коментира, че нежеланието на служебното правителство да внесе бюджет ще се отрази много по-малко негативно, отколкото ако внесе бюджет. По думите му бизнесът е доволен от решението на кабинета.

"Ако внесем бюджет, не знаем буквално какво ще излезе от парламента. Виждаме как депутатите наддават все повече и повече. Страх ни е от тях - как по-ясно да го кажем!", изтъкна Стоянов.

Весела Найденова
1293 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
баба гицка

2022.12.03 | 14:46

3
пак някой другар-милионер ще прибере парите от лукоил, мучо да го духа, до сега поне имаше 25 ст.
PaulaFox

2022.12.03 | 13:24

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)
Георги

2022.12.03 | 11:44

1
Има един начин за спестяване на пари, малките общинки, които са пред затваряне,да махнат общинските съветници 90 процента там са земеделски производители който щедро дотираме,съвета да се води само от кметовете,по 1000 лв.на гласуващ незнайно какво (аренда на земеделски земи) веднага давам пример Бойчиновци едно село без икономика.

Добави коментар

Водещи новини