Кристалина Георгиева: Инфлацията и забавянето на Китай са основните рискове за икономиката на Азия

  • 02 декември 2022 10:09

  • 373
  • 1
Кристалина Георгиева: Инфлацията и забавянето на Китай са основните рискове за икономиката на Азия
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование открои инфлационния натиск и икономическото забавяне на Китай като основните рискове пред икономическата перспектива на Азия, предаде Ройтерс. Тя говори пред икономически форум на АСЕАН+3 в Сингапур, съобщава БТА.

Според Георгиева икономиките на страните от АСЕАН са "лъч надежда" за световната икономика с очакван растеж от 5 на сто през настоящата година и малко по-малък през следващата.

Тя обаче изтъкна, че перспективите са "крайно" несигурни и под влиянието на рискови фактори като продължаващата война в Украйна, затягането на глобалната финансова политика и забавянето на икономическия растеж в Китай.

Кристалина Георгиева: Глобалната инфлация може да е близо до своя пик

По думите й властите в страната трябва внимателно да калибрират антиковид стратегията си, за да ограничат въздействието й върху икономиката, тъй като това е от съществено значение за поддържането на растежа и за възстановяването.

Георгиева посочи още, че инфлацията тепърва може да създава проблеми в Азия, след като през настоящата година вероятно ще бъде със средна стойност от около 4 на сто, но ще продължи да се покачва.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
373 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.02 | 12:31

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 22 години съм) Секс модел съм) Обикновено продавам моите XXX снимки. Днес можете да ги видите безплатно. Ето връзката ➤ Ja.cat/id398062 (Копирайте връзката и я отворете в браузъра си)

Добави коментар

Водещи новини