Лагард: ЕЦБ ще продължи да повишава лихвените проценти

  • 28 септември 2022 12:26

  • 431
  • 1
Лагард:  ЕЦБ ще продължи да повишава лихвените проценти
© Gettyimages/архив

Управителят на Европейската централна банка Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 заяви в сряда, че ЕЦБ ще продължи да повишава лихвените проценти на следващите си срещи, за да укроти инфлацията, дори ако страничният ефект от по-строгите парични и лихвени политики бъде един по-слаб икономически растеж.

"Трябва да върнем инфлацията до 2% в средносрочен план и ще направим това, което трябва, а именно да продължим да повишаваме лихвените проценти през следващите няколко заседания“, каза тя на форум във Франкфурт, посветен на геоикономическите отношения между САЩ и Европа, предаде БНР, цитирайки Ройтерс.

ЕЦБ ще повишава лихвите, докато обуздае инфлацията

"Ако не изпълняваме на нашия мандат (за ниска и стабилна инфлация), това щеше да навреди на икономиката много повече", посочи Лагард и добави, че "първата дестинация“ при повишаването на лихвите ще бъде достигането на т.нар. "неутрална лихва", която нито стимулира, нито забавя икономическия растеж.

Според управителя на ЕЦБ основните причини за инфлацията в еврозоната и в Съединените щати са различни, поради което те трябва да се справят с нея по различен начин. Лагард подчерта, че пазарът на труда и енергийният сектор са двата най-големи фактора за инфлацията и при двете водещи икономики, но енергийните проблеми, включително природния газ, електричеството и всички свързани с петрола продукти, формират 60% от инфлацията в еврозоната, докато в САЩ положението е различно.

Растежът на заплатите в САЩ е с 5-7%, докато еврозоната отчита по-ниски данни, отбеляза тя, добавяйки, че ЕС е силно ориентиран към предлагането и е изправен пред недостиг на предлагане по различни причини. Затрудненията във веригите на доставки засегнаха "критично" икономиката на еврозоната, а от друга страна, САЩ се движат от търсенето.

Управителят на ЕЦБ също така отбеляза, че валутата на еврозоната може да стане по-доминираща, отколкото е сега, и да представлява повече от 20% от международните резерви, но липсва добър общ капиталов пазар в ЕС, какъвто имат САЩ. Обратно, причината САЩ да имат добър капиталов пазар се дължи на техните държавни облигации, добави тя.

Лагард коментира и други две условия, които са необходими, за да може валутата (еврото) да бъде още по-доминираща, а именно - голяма, значителна икономика, от една страна, и от друга страна - стабилност на нейните институции и други организации, която дава предвидимост на тези, които търгуват и инвестират.

"Европа вече изпълнява тези условия", подчерта тя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
431 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Горбачов

2022.09.28 | 12:37

1
хахаха, на 20% инфлация, 0.5% лихви, без стимулираната инфлация ЕСССР е свършен

Добави коментар

Водещи новини