Лагард потвърди, че лихвите вероятно ще бъдат повишени през юли

  • 11 май 2022 13:32

  • 514
  • 1
Лагард потвърди, че лихвите вероятно ще бъдат повишени през юли
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще прекрати програмата си за стимулиране на изкупуването на облигации в началото на третото тримесечие на настоящата година, а само няколко седмици след това може да предприеме повишаване на лихвите. Това каза президентът на ЕЦБ Кристин Лагард на конференция в словенската столица Любляна, предадоха световните агенции.

Лагард потвърди очакванията на пазарите, че ЕЦБ ще повиши лихвения си процент за първи път от повече от десетилетие през юли, в опит да укроти рекордно високата инфлация в еврозоната - резултат от нарастващите цени на енергията, които се прехвърлят и върху други стоки.

Европейската банкова институция планира да проведе среща по въпросите на паричната си политика на 21 юли, припомня АФП.

Лихвите скачат от лятото

Повечето други големи централни банки вече са повишили разходите по кредити, но ЕЦБ, която се бори с твърде ниската инфлация в продължение на десетилетие, все още освобождава парични средства във финансовата система на еврозоната чрез закупуване на облигации, коментира Ройтерс.

Лагард се присъедини към нарастващия брой членове на Управителният съвет на ЕЦБ, които призовават за повишение на лихвите през юли, след като инфлацията в еврозоната миналия месец достигна 7,5 процента.

Европейската централна банка трябва да повиши лихвените си проценти започвайки от лятото в отговор на безпрецедентната инфлация в еврозоната, каза пред радио "Франс ентер" управителят на френската централна банка и член на Управителният съвет на ЕЦБ Франсоа Вилроа дьо Гало.

Лихвените проценти ще се повишат, но много постепенно, заяви Дьо Гало, добавяйки, че ЕЦБ и Френската централна банка ще направят необходимото за да върнат инфлацията до нива от около 2 процента през следващите двете години.

Калина Христова
514 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.11 | 16:26

1
Еврозоната е задлъжняла до 97%, това значи, че еврото ще бъде обезценено поне до 2 за долар. Германия духа супата.

Добави коментар

Водещи новини