БХРА: На прага на катастрофа сме

  • 12 септември 2022 15:25

  • 7007
  • 7
БХРА: На прага на катастрофа сме
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Българският бизнес и в частност туристическият са на прага на фалита заради скъпите ток, газ и вода, които повлякоха след себе си и увеличение на всички останали разходи на хотели и ресторанти, категорични са членовете на национално представената организация с 36 регонални структури Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Без реални компенсации за скъпите енергоносители, бизнесът ще бъде принуден да спре работа, а това ще нанесе щети на българската икономика, които могат да се окажат непоправими, категорични са членовете на БХРА, заявяват от асоциацията в съобщение до медиите.

Скъпите ток, газ и ръста на инфлацията изядоха печалбите на хотелиерите и изправиха бранша до стената, обясни председателят на БХРА и на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци Георги Щерев. На фона на скъпата електроенергия редица бюрократични спънки ни пречат да присъединим фотоволтаици, дори когато като хотелиери инвестираме в такива, и да продаваме ток, за да покрием част от разходите си, обясни той.

Увеличението на цената на питейната вода в областите Бургас и Варна бе допълнителен удар върху бизнеса. Държавата трябва да реагира и да подпомогне секторът, който допринася всяка година за средно 13 на сто от БВП и в който пряко и косвено е зает всеки десети българин, подчерта Щерев. Проблем е, че доставчиците на газ искат от бизнеса да заявят предварително количества, газ, чиято цена не знаем, допълни още Щерев.

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Спешно да се назначат повече търговски аташета

Цените на енергоносителите изяждат всякаква печалба

Чудя се на мълчанието от страна на колегите и на всички хора в България относно повишаващите се драстично цени на тока и на газа. Това е абсолютна подигравка с хората и вървим към убийство на бизнеса, заяви Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА и представител на СНЦ “Клуб на хотелиера Несебър”.

Въпреки че към момента има частични компенсации за тока за бизнеса и направих инвестиция във фотоволтаици на стойност 170 000 лв., нищо не помага. Цените на енергоносителите изяждат всякаква печалба и септември, когато цените на ваканционните хотели са по-ниски, направо работим под себестойност. Държавата трябва да спре по някакъв начин това неконтролируемо увеличение на цените. Карат се откъде ще дойде газа, който газ е путински, кой е на Байдън. Какво ни засяга това нас? Категорично бизнесът ни загива тотално. Трябва да се спре с това издевателство и ние на изборите да накажем всички тези политици. Наистина за министър на туризма имаме човек от бранша и той е съпричастен с проблемите ни, но имам чувството, че горе по върховете нещата се променят и дори при желание и познания, има други сили, които влияят на решенията. Така че дори и да се обедини туризмът в една организация няма пак нищо да се случи, освен ако не излъчим самите ние представители в парламента, които да ни представляват, например чрез едно ново политическо движение „Туризъм“, което да участва и на изборите. Ние не извикаме ли, бизнесът ни е загинал. При това без наша вина. И това, в съчетание с цените на тока, водата, която в област Бургас стана 4,60 лева за литър и растящата инфлация ни убива.

Страхуваме се от зимата

Действително всички, целият бизнес се страхуват за зимата, обясни Златко Златанов, зам.-председател на БХРА и председател на Сдружение на хотелиери и ресторантьори Велинград и Западни Родопи. Една единствена точка има в дневния ред на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград – как ще оцелеем тази зима. Единствената алтернатива занапред е изграждане на фотосоларни панели. Необходимо е да заработят програми, така че бизнесът да може да инсталира такива. В противен случай няма спасение. В момента всеки може да вдигне цената на стоките от първа необходимост като храна и лекарства и те пак ще се купуват, защото хората нямат алтернатива. Докато хотелиерството и ресторантьорството са индустрии на удоволствието и разходите за тях първо се орязват от хората при криза. Затова в нашия бизнес е много тежко, особено при спа хотелите, които още повече разходи за поддържане на басейни и спа центрове. Като удавник, хванал се за сламка, се надяваме на по-високи компенсации от държавата и на тяхното удължаване. Преди изборите трябва да направим срещи с потенциалните участници в следващия парламент, за да видим и те какви идеи имат за развитие на туризма. Но ситуацията е много тежка. Всеки ден смятаме и се чудим как да вържем двата края, а се говори за повишение на местни такси и за достъпа до минерална вода. Ако няма компенсации наистина ще унищожат туризма. Енергийните дружества регистрират свръхпечалби, а нашият сектор се бори да оцелее. Зовем за помощ.

Примката е около врата ни, остава да ни бутнат столчето

В Пловдив заведенията работят както на газ, така и на ток. Без компенсации за бизнеса, това означава масови фалити в сектора, обясни Еню Енев, зам.-председател на БХРА и председател на Сдружение на хотелиери и ресторантьори „Тракия“ . За голямо съжаление за това говорим вече пореден месец, а тепърва започва и отоплителния сезон. Това означава, че разходът на електроенергия ще се вдигне още повече и ако няма компенсации или те не са достатъчни, както е в момента, това означава масови фалити. Примката е около врата ни, малко само остава някой да бутне столчето и този сектор да загине. Колегите са си отдали живота, теглили са кредити, заложили са си жилищата, инвестирали са в продължение на десетилетия. А покупателната способност на хората рязко намалява, а посещението на ресторант не е от първа необходимост. Там човек отива да си достави удоволствие и да разпусне. Когато хората са затруднени финансово заради растящата инфлация, разбира се, че няма да отидат на ресторант. И оттук започва една спирала, която води до много лош край. Сам, без помощта на държавата и без ясна дългосрочна програма, този сектор ще загине. Няма как да намери сам пари. Ако бизнесът е много дребен и нямаш наети хора, добре, ще затвориш и ще отидеш на борсата. Но на главата на един собственик на ресторант или хотел са десетки работници, понякога над 120 души и техните семейства. Спиралата е огромна. Ресторантьори и хотелиери сме едно звено, което реализира крайният продукт, но по веригата назад има доставчици, производители, хора, ако нашият бизнес затвори ще повлече и тях, защото те няма как да предложат стоката или услугата си на други, алтернативни бизнеси. И оттука вече следват още фалити и в други сектори. Ситуацията е много сложна. Не мога да давам съвети на политиците, но е добре да се огледат и да видят какво правят големите западни страни. И Германия, и Франция, и Италия купуват газ с руски рубли. Скандинавски страни пък спряха износа на електроенергия преди да задоволят вътрешните си нужди. Явно у нас или няма силна политическа воля. Въпреки че не сме специалисти, това, което четем и чуваме от експертите е, че производството на АЕЦ „Козлодуй“ може напълно да задоволи нуждите на страната ни. За нас важното е компенсациите да продължат поне по този начин, ако не могат да бъдат увеличени, за да могат поне малко да освободят тази примка, която е затегната около врата ни в този бранш.

БХРА: Управляващите неглижират туризма и залагат капани на бъдещото правителство

Държавата технически е във фалит

Компенсациите трябва да продължат безсрочно до нормализиране на цената на тока и на природния газ, заяви Атанас Димитров, зам.-председател на БХРА и председател на Софийска хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Ако те не продължат няма да има индустрия, технически е невъзможно да се оцелее. Не се ли остави в сила за постоянно намалената ставка от 9 на сто за ресторанти, не се ли обърне внимание на цената на тока, както в частност за туризма, така и за другите отрасли, държавата технически е във фалит. Защото няма да има данъкоплатци, няма да има кой да плаща пенсии и социални плащания. Ликвидира ли се бизнеса, ликвидира се и държавата и това трябва да е ясно. В крайна сметка България има работеща ядрена централа, тоест достатъчно възможности и енергоносители да обезпечим бъдещето на нашите предприятия. Не сме длъжни да ги предоставяме на Европа. Ако в момента има форсмажор, той не е предизвикан от политиците в България, а от тези на Европа. И ние не можем да плащаме тези сметки. Да разкачат енергийно държавата и да започнат да подпомагат икономиката от там, където нашите родители и предци с данъците си са плащали да се плаща енергийната система на тази държава, не за да обслужва чужди икономики, а нашата. Формулата как да стане това трябва да бъде намерена от управляващите. Защото въпреки неудачните решения, които закриха 4 блока и не откриха АЕЦ „Белене“, все още страната има достатъчно енергоносители, които да обслужват нашата икономика. Така че свръхпечалбите на държавните дружества от енергийната система не трябва а се преразпределят като печалба и да останат само за някои, а да се дадат като компенсации за бизнеса. В противен случаи перспективите са траурни.

Част от хотелите няма да отворят през зимата

Част от зимните хотели няма да отворят през тази зима заради скъпият ток и газ. Увеличените цени се отразяват трагично, категоричен е Маргарит Цонев, член на УС на БХРА, представител на организацията в Боровец. Ние също вместо да приемаме гости през тази зима, ще правим ремонт на базата си. Отказваме се от газта и ще сложим вместо това термопомпи. Не знам как ще се справят колегите, които в края на 2020 г. подписаха дългосрочни договори, тъй като цените по тях са много ниски и не отчитат последиците от войната в Украйна и ръста на цените. Или пък колегите, които имат да връщат кредити. Подкрепям всички опити на колегите да се търсят възможности, за да продължим да работим, но аз самият не виждам решение. Компенсациите на държавата в един момент ще изчезнат за съжаление.

20 на сто от хотелите и ресторантите в Русе вече затвориха

От началото на кризата преди 2,5 години само в Русе затвориха 17 заведения и 2 хотела. Членовете на Съюза бяха 134, в момента са 87. Така че реално 20 на сто от бизнеса отпадна, заяви Красимир Иванчев, член на УС на БХРА и председател на Съюз на хотелиерите и ресторантьорите в град Русе. Като че ли от бизнеса временно се успокоиха заради компенсациите, но не бива да забравяме, че те са в сила само до края на годината, а вчера токът беше 740 евро на свободния пазар. Тези цени са напълно непосилни да се платят от българския бизнес без компенсации. Да не говорим за цената на газа. През миналия август цената беше 480 лева на 1000 кубични метра, сега е 3150 лева за мегаватчас. Или 8 пъти увеличение. Газът по принцип се изчислява именно в кубични метри, но неслучайно напоследък цените се обявяват в мегаватчас, за да изглеждат по-ниски. По този начин 315 лева звучи много добре. Те ако го съобщават във ватове, цената ще е 3,15 лева. Прави впечатление и че КЕВР одобрява по-високи цени от поисканите първоначално за съответния месец от „Булгаргаз“. Кого защитава българският регулатор – българският бизнес или фирмата, която продава на българския бизнес? Цената се отразява изключително лошо на туристическия бизнес. Градове като Ямбол, Русе, Сливен не са туристически центрове. Работим основно с командировани служители, но след ковид кризата всички срещи се пренасочиха онлайн и намаляха дори тези гости. На хотелиерите не им дадоха дори компенсации. Така че благодарение на това вървим към масови фалити или поне затваряне на бизнеса, ако не искаме да банкрутираме. Колегите се опитват да отдадат затворените хотели и ресторанти под наем, но след като потенциалните партньори чуят цифрите и разходите, те се отказват. В момента има хотели за продажба – работещи и затворени, други, които си търсят наематели. Цените са между 500 и 700 евро на квадрат, по-евтино от жилище. Цената на хотелите 2 и 3 звезди за двама е по двайсетина евро.

Компенсациите да се удължат за поне още година

Продължаването на компенсациите за тока на бизнеса е необходимо, защото по този начин се намаляват донякъде разходите ни за електрическа енергия, обясни Маргита Тодорова, член на УС на БХРА и представител на организацията в курортен комплекс Албена. Нужно е да се конкретизира и срокът, до който тези компенсации ще са валидни, за да може браншът да има някаква предвидимост. Силно се надяваме компенсациите да се удължат за поне още една година, за да можем да преминем през всички тези трудности покрай инфлация и специално за летния туризъм – спад на записванията поради войната в Украйна. Ние като дружество „Албена“ АД сме предприели две основни мерки, за да намалим разходите за електроенергия извън това, което като помощ може да ни предложи държавата. На първо място сме изградили инсталация за преработване на хранителни отпадъци. И от две години инвестираме в мениджмънт на отпадъците. По този начин подпомагаме донякъде производството за нуждите ни от електрическа енергия по алтернативен начин.Другата мярка, която сме предприели е поставянето на фотоволтаични панели. Те разбира се не могат да покрият напълно разходите ни на електрическа енергия. Човек, който е извън индустрията би казал – „Вдигнете си цените вместо да искате компенсация“. Но пазарът не позволява драстично вдигане на цените и компенсиране на инфлацията.

Деница Сачева (ГЕРБ): Няма сектор, в който да няма криза

На прага на катастрофа сме

Задължително трябва да има компенсации за тока и газа, за да няма фалити в туристическия бизнес, категоричен е Тодор Янакиев, член на УС на БХРА и председател на Местно туристическо сдружение Търговище, Разград. А такива ще повлекат след себе си и съкращаване на персонал, освобождаване и едва ли не катастрофа. Много е трудно, защото и клиентите намаляват, а и те мислят за задаващата се тежка зима и евентуалните затруднения и за тях самите да си плащат сметките, така че ситуацията става критична в ресторантьорството и въобще в туризма. В Търговище засега няма затворени обекти. Летният сезон се размина, но ако така продължава със сигурност ще има.

Приходите са прилични, но печалбата е трагична

Без компенсации бизнесът много трудно ще оцелее, посочи Павлин Косев член на УС на БХРА и председател на Варненска асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. Летният сезон започна много късно и беше доста натоварено. Въпреки късното лято успяхме да достигнем някакви прилични приходи, обаче, за съжаление, тази непредвидимост на разходите и ежедневна промяна на цените, най-вече на хранителни продукти, но и на ток и газ, вода попречи за реализирането на добри печалби. Особено инклузивните хотели претърпяха доста голям катаклизъм, след като си видяха резултатите след изтичането на всеки месец, а и в края на сезона. Защото приходите са прилични, обаче печалбата е трагична. Ние бяхме предвидили ръст от 20 до 30 на сто на разходите, имахме нагласа, но се оказа, че те се увеличиха с над 60 на сто, което значително промени общата картина на финансовите резултати. А финансовите резултати са много важни за зимния период. Ние се мъчим да изкараме някой лев повече през лятото, за да можем да оцелеем през зимата. Но за съжаление нямаме ресурс за зимата, с който да можем да оцелеем и без компенсации при постоянно повишаващата се инфлация и поскъпване, фалитите са неизбежни. Въпреки много работа и хубавите приходи през лятото печалбите са трагични заради разходите. Огромни разходи, стотици хиляди лева на хотел на месец. И това е много пагубно. За съжаление ние няма как пропорционално да вдигнем крайната цена за туристите, защото ще отблъснем гостите си и ще загубим доста голям дял от пазара. Защото конкурентните ни държави имат по-добри финансови резултати, дават по-добри цени и ставаме неконкурентоспособни спрямо тях. Вдигнахме цените с 10-15 на сто, но това се оказа недостатъчно. Основният проблем е, че няма предвидимост. Няма как да планираме бизнеса. Няма как да планираме колко персонал ни трябва, менюта, себестойности. Целият бизнес модел се обърква и реално виждаме постфактум каква е ситуацията. Защото всеки продукт поскъпва в различна степен, всички услуги, поддръжки. Всеки от партньорите и доставчиците променя цените в различна степен и много трудно можем да кажем колко ще ни излязат разходите. И тази непредвидимост залага капан на бизнеса, който ние виждаме постфактум. И за съжаление ресурсът, който обикновено заделяме за зимата, сега го нямаме. И затова ще ни е много трудно през зимата. Градските хотели са сравнително по-добре от ваканционните, защото при тях храненето не е толкова изразено. В тях услугата е предимно нощувка със закуска, което значително подобрява ситуацията откъм разходи. Във ваканционните, които хранят туристите си по пет пъти на ден в съчетание с много изпилените цени на „ол инклузива“ имат повече проблеми. Там и сметката започва да не излиза.

Да се въведе отново безакцизно гориво за отопление

Подготовката за предстоящия ски сезон както на легловата база, така и на ски зоната, върви с пълна сила. Към момента индикациите за зимния сезон са добри. В същото време обаче сметките за всички видове енергоносители се очаква да бъдат рекордно и непосилно високи, заяви Мариян Беляков, член на УС на БХРА и изпълнителен директор на „Пампорово“ АД . В случай, че държавата не намери начин да въведе допълнителни компенсаторни мерки за цената на електричеството и за другите енергийни ресурси, ситуацията може да доведе до невъзможност за доставка на стоки и услуги, респективно за масови съкращения и фалити на предприятия в сферата от всякакъв размер. Всяка калкулация, която правим на цените и оперативните дейности за предстоящия зимен сезон, се оказва нереална. Налага се да променяме начина си на мислене, буквално седмица за седмица. Липсва каквато и да е предвидимост. Не разбирам защо в тази тежка криза не се позволи на хотелиерите и други индустрии да ползват безакцизен газьол за отопление. Подобна възможност съществуваше, но бе спряна заради злоупотреби, които по никакъв начин не са свързани с туристическия сектор и ползването на това гориво по предназначение. Освен това категорично трябва да бъде удължено действието на антикризисната мярка за намален ДДС от 9 на сто за заведения, туристически, спортни и други допълнителни услуги поне в бюджета за следващите 2 години. Това са две напълно изпълними и работещи мерки, които ще помогнат на бизнеса евентуално да има шанс да оцелее до по-добри дни.

Загиваме като отрасъл

Спрямо 2019 г. като цифрово изражение електроенергията, която плаща бизнесът е поскъпнала между 1,7 и 3,5 пъти. При това сравняваме с цената, която бизнесът плаща след като цената е намалена с компенсациите от страна на държавата, обясни Георги Тръпков, зам.- председател на БХРА и председател на Сдружение на хотели и ресторанти – Поморие . За морските хотели най-голямо е потреблението на електричество от май до септември, тоест в активния летен сезон. През зимата заради по-малкото работа разходите ни за ток стигат до 22 на сто от всички приходи. Тоест една пета от приходите директно отиват за погасяване на сметките за ток. Колегите, които потребяват основно природен газ също направиха подобна сметка. Увеличението на техните сметки за юни 2022 година спрямо същия месец на 2021 година е точно два пъти. При същото сравнение за юли увеличението е 2,5 пъти, а за август – 3,7 пъти. Тоест увеличението и на разходите за ток, и за газ на хотели е ресторанти е много сериозно. Малките и средните хотели са най-потърпевши от това увеличение. Те рискуват да затворят, да не могат да си запазят екипа. И реално туризмът загива като отрасъл. Категорично държавата трябва да вземе мерки, за да не се случи това. Като антикризисна спешна мярка според нас на всяка цена трябва отново да се въведе ползването на безакцизно гориво за отопление. Всъщност държавата се отказа от тази мярка, защото хвана двама – трима души, които си зареждаха личните автомобили с това гориво. Но реално санкцията сега е за всички. То и електричеството е опасно и убива хора, но никой не го забранява. Това не може да бъде аргумент. Да предвидят огромни санкции за тези, които злоупотребяват, но не и да се наказват всички, които спазват закона. Настояваме да се удължи и мярката за намалено ДДС от 9 на сто за заведенията. Много погрешно е схващането, че ДДС се намали заради пандемията. В ЕС този данък се намали наполовина още в периода 2014 -2016 година. По време на пандемията ДДС в ЕС беше намалено още допълнително. Това намаление не е за да бъде по-ниска цената за крайните клиенти, а заради спецификата на бранша. Голяма част от разходите в туризма се формират на базата на средства за труд. Защото в един магазин с двама човека могат лесно да направят 3000 лева оборот, докато същият в хотели и ресторанти се прави с 12-15 души персонал. Затова и цяла Европа разбра, че заради това ДДС за туризма трябва да е значително по-ниско. Политиците трябва да разберат, че без персонал туризмът няма да оцелее. Мислят, че ще вкарват персонал от Сингапур и другият край на света, но това няма как да се случи.

Заведенията: Удрят ни, защото не свеждаме глава

Енергийните дружества са направени от бащите и дядовците ни за нас, а не за европейците

Държавата трябва да си застане на мястото и да започне да подпомага бизнеса, категоричен е Стойчо Ганашев, председател на БАРХ – Хасково. Няма как да се спира увеличението на тока за бита и той да е на безобразно ниска цена, а бизнесът да плаща цялата сметка. Обещаха ни и помощи, които наистина получаваме, но те са толкова малки, че по никакъв начин не могат да покрият загубите, които търпим към момента. И катастрофата е зад ъгъла. И тя ще е тотална, ако след декември спрат помощите. При това за целия бизнес, не само за туристическия. Държавните предприятия са направени от бащите и дядовците ни не да хранят италианци и германци, които си затвориха атомните централи, а за нас. И ако има излишък – тогава се продава. Или пък с печалбите – да компенсира наистина бизнеса и да му помага. А не изцяло да изнасяме, държавата да печели много пари, а да се убива бизнесът. По мои груби сметки държавата не трябва да събира данъци при тези приходи. А тази дупка в бюджета, за която се говори, е защото се харчи за глупости. Например път като магистрала между села с по 30 житела. Кражбите са уникални и всичко е популизъм. Например един средно голям хотел е с големината на имение на един чорбаджия. И двата се отопляват на ток, но богаташът плаща стотинки, а бизнесът – цялата сметка, 10-12 пъти по-висока цена. Справедливо ли е това? Започне ли отоплителният период, тези, които са на газ и ток, ще затворят. Вече има такива. В Хасково ресторанти и кафенета в центъра на града затвориха, нищо че имат по 100-200 места. Ние не сме направили ресторанти и хотели, за да получаваме помощ. Искаме да работим.

Правителството да дръпне юздите на спекулантите

Туристическият бизнес в Стара Загора трудно оцелява дори с компенсациите за тока, които в момента съществуват, посочи Иван Михалев от регионалната структура на БХРА в Стара Загора. А ако ги няма ще бъде пълен крах. Не виждам друг изход освен държавата да ни помогне. Не знам защо се стигна дотук, след като изнасяме близо половината ток, който произвеждаме. Трябва да се помага на дребния и среден бизнес, а не на големия и на този, който генерира огромни печалби в резултат на кризата, а държавата компенсира и тях наравно с нас, вместо да предложи по-високи компенсации за наистина нуждаещите се. Същата е ситуацията и с горивата. Държавата не контролира и инфлацията, която официално е 17 на сто, но реално е в пъти по-висока. Оправдават се с това, че сме пазарна икономика, а всъщност в страната цари огромен хаос. Трябва да има нива на контрол. И следващото правителство да дръпне юздите на спекулантите.

Разходите се вдигнаха минимум 5 пъти

Целият туристически бранш е много силно притеснен, подчерта Христо Стоянов, председател на структурата на БХРА в Сливен. Онзи ден например на мен ми пристигна сметката за тока за юли. Имаме 7000 лева на заведение при условие, че досега повече от 1500 лева никога не съм плащал. Разходите са се увеличили само за ток 5 пъти. Газта поскъпна от 300-400 лева за мегаватчас до 1600 лева за мегаватчас, отново около 5 пъти. Тоест само разходите ни за токи газ газ са от порядъка на 9000 лева, без да говорим за заплати, осигуровки и така нататък. При това говорим за най-оборотните месеци. Чакаме Видова зима, по-тежка от тази зима не знам дали ще имаме, но ако я изкараме, ще оцелеем. През последните две години затварях заведенията си два пъти по 7 месеца, защото не си заслужава да се работи.

Карат ни да предплащаме 50 на сто от фактурите за ток

Освен високата цена, липсва и предвидимост, заяви Станислав Георгиев, член на УС на БХРА и председател на Асоциацията на собствениците в туризма – Кюстендил. Електроразпределителните дружества вече настояват да предплащаме на 50 на сто фактурите за следващия месец, според консумацията за предходния, тъй като държавата бави и към тях плащанията за компенсациите за разликата, която в момента бизнесът плаща от 250 лева за мегаватчас до борсовата, която вече достигна от 1000 до 1400 лева. Държавата бави парите към тези дружества с по два месеца и те също са пред фалити. През два дни получаваме имейли с нови предоговорености. Дори и цена от 500 лева за мегаватчас електроенергия би била непоносима за бизнеса. В момента моята сметка за ток е 20 000 лева, намалена с компенсациите става около 14 000 лева, но когато от доставчика поискат и авансовата сметка за следващия месец, реално тя пак си стават толкова. Газът също много поскъпна, на моя обект след един месец очаквам да плащам по 10 000 лева газ, а за него няма предвидени компенсации. Което вече е абсурдно, няма как да оцелеем. Лятото хората разпускат, има клиенти, но не знам какво ще правим през есента и зимата. Една част от хотелите в Кюстендил затварят за по половин година, точно защото не могат да издържат на тези сметки. Особено спа хотелите. Ако не вземе държавата мерки, фалитите са сигурни и масови. Има ли служебно правителство без парламент е ад. По-добре лошо правителство отколкото служебно.

Всички от бизнеса ще фалират без компенсации

Ако държавата спре компенсациите за бизнеса, ясно е че фалитите ще са неминуеми, при това не само на 70 на сто, а на 100 процента от бранша, категоричен е Йордан Иванов от Съюза на хотелиерите и ресторантьорите -Ямбол. Положението е наистина трагично. Дори компенсациите за тока не са толкова сигурни. Дружествата, които ни доставят ток от свободния пазар, правят отстъпката договорена с държавата, но ни подчертават, че ако тя не разплати разликата, тогава ще трябва да я платим ние. Защото плащанията от държавата към тези дружества също се бавят с месеци. Не е сигурно дали ще има и компенсации въобще. А и цената на преноса също пак се увеличава, а тя се плаща изцяло от бизнеса дори в момента. През тази зима в Ямбол почти всички хотели са категорични, че ще затворят. Особено колегите, които са на газ.

Колегите затварят

Без компенсации за тока и газа няма да оцелеем. Много колеги са категорични, че няма да работят през зимата, обясни Петко Игнатов от регионалната структура на БХРА в Ловеч. Ще ви дам пример с хотел с 25 стаи, на който сметката само за последния месец за топла вода е 6000 лева на газ. При положение, че не е спа хотел, няма сауна, парна баня или басейн. И говорим за лятото. Няма как тези разходи да бъдат покрити от приходите. Ловеч е един от първите газифицирани градове и колегите обсъждат да минат изцяло на ток, но и това не е решение, защото токът също е много скъп. Затова и повечето колеги ще затворят. Получава се разминаване между калкулирани разходи и възможни цени, които може да поеме пазарът. В провинцията нещата не се случват както трябва, заплатите са много по-малки, има безработица, а в същото време липсва работна ръка. Затова и голяма част от колегите предпочитат да затворят, отколокото да се нервират и да работят на загуба. За тези, които плащат и наеми, ситуацията е направо безнадеждна. Държавата е фалирала, но не искаме да си признаем.

Да ускорят инвестициите във фотоволтаици

При тези цени на електроенергията и на газа ние не можем, няма как да оцелеем на пазара. И в същото време стандартът и инфлацията растат. Искаме да запазим персонала си, да увеличаваме заплати, а на фона на тези цени на енергоносителите и горивата не знам как ще оцелеем, обясни Данаил Дялков от регионалната структура на БХРА в Кърджали. В Кърджали някои от колегите планират да затворят за зимата, веднага след края на летния сезон. За сега затварят за зимата, но в следващия момент, но не се знае догодина как ще успеят да си намерят персонал. И има голяма вероятност да не могат да отворят. Най-малкото нещо, което може да направи държавата в подкрепа на бизнеса е да продължи със субсидиите възможно най-дълго. Защото иначе няма как да оцелеем. Вижда се, че има криза с цените и инфлацията в цяла Европа, но наистина държавата трябва да се опита да отдели средства, за да подпомогне бизнеса в България, не само нашия бранш, ами и индустрията. Иначе няма как да оцелеем. Забавят се и програмите за субсидиране инвестициите във фотоволтаици. Ако е възможно да ускорят този процес, защото тази зима наистина ще е много тежка. Обектите, които управлявам са моя собственост, но не ми се мисли какво ще правят колегите, които са под наем. На фона на всички увеличаващи се разходи, когато прибавим по няколко хиляди лева наем на месец, не знам как ще се справят наистина.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
7007 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Петър Атанасов

2022.09.14 | 01:39

7
Да фалират. Алчни хора!
г

2022.09.13 | 08:52

6
големия ресет и зануляване идва това е само началото хаха

2022.09.12 | 16:02

1
Да фалират и без това всички са някакви селяндури с диалект

2022.09.12 | 18:06

5
тъпо парче си ти...

2022.09.12 | 16:09

2
лайно, там работят хора, които хранят семейства и плащат кредити! внимавай с пожеланията, че се връщат!
Симо

2022.09.12 | 16:25

3
Да фалират всички. Да останат само малките туристически хижи и части къщи.
и

2022.09.12 | 18:05

4
партизан за бой се стяга... фурните и мандрите също да останат - да има откъде да се краде...

Добави коментар

Водещи новини