Инфлацията във Франция се е ускорила

  • 12 август 2022 12:06

  • 374
  • 0
Инфлацията във Франция се е ускорила
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Покачването на потребителските цени във Франция се е ускорило през юли до 6,1 на сто на годишна основа спрямо 5,8 на сто през юни, сочат окончателни данни на Националния статистически институт (Insee), цитирани от Франс прес. Това е най-високото равнище на показателя от юли 1985 г.
       
Цените на енергията са продължили да тласкат нагоре инфлацията, но не така силно, колкото през последните месеци, изтъква институтът, като отчита ускоряване на поскъпването на услугите, храните и промишлените стоки.

Цените на енергията скочиха през последните месеци заради руската инвазия в Украйна, която нажежи световните пазари. Цените на петрола все пак се поуспокоиха през последните седмици на фона на безпокойствата за икономическата активност в Китай. В резултат енергията е поскъпнала с по-слаб темп - 28,5 на сто на годишна основа през юли, след 33,1 на сто месец по-рано.

Цените на услугите са се увеличили с 3,9 на сто през юли спрямо същия месец на 2021 г., след темп от 3,3 на сто през предходния месец. Храните са поскъпнали с 6,8 на сто в сравнение с 5,8 на сто през юни.

На месечна основа потребителските цени са се покачили с 0,3 на сто през юли след +0,7 на сто месец по-рано.

Рекордни цени на тока в Европа заради продължителната гореща вълна

Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ), който служи като основа за сравнение с другите европейски страни, е нараснал с 6,8 на сто на годишна основа след 6,5 на сто през юни.

В същото време безработицата във Франция е останала стабилна през второто тримесечие на равнище 7,4 на сто спрямо 7,3 на сто през първите три месеца, показват статистическите данни. 

Броят на безработните е достигнал 2,3 милиона души или с 29 000 повече за тримесечието. Показателят се връща на равнището от последното тримесечие на 2021 г. и е с 0,8 пункта под нивото отпреди здравната криза (края на 2019 г.).

Заетостта в категорията 15-64 години също е останала стабилна за тримесечието на равнище 68 на сто - безпрецедентно високо от началото на измерването на този показател през 1975 г.

Последвайте канала на

Калина Христова
374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини