Турската централна банка остави лихвата непроменена, въпреки инфлация от близо 79%

  • 21 юли 2022 15:01

  • 528
  • 0
Турската централна банка остави лихвата непроменена, въпреки инфлация от близо 79%
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Турската централна банка остави непроменен основния си лихвен процент на 14 на сто, въпреки че инфлацията в страна скочи през юни до 24-годишен връх от 78,62% и продължаващия цикъл в глобален план на затягане на паричната и лихвена политика. Банката заяви, че очаква да започне понижение на инфлацията, съобщи турската частна НТВ.

На юлското си заседание днес Комитетът по парична политика на финансовата институция реши да не променя водещата лихва за седми пореден месец.

Турция планира индексиране на заплатите през юли заради високата инфлация

Централната банка заяви, че нарастването на инфлацията се дължи на растящите разходи за енергия поради геополитическия конфликт в Украйна и силните негативни шокове при предлагането на храни, като подчерта, че по-високите цени не са резултат от икономическите фундамент на Турция, предаде БНР.

Бордът на централната банка предвижда, че дезинфлационният процес ще започне с възстановяването на глобалната мирна среда и елиминирането на базовите ефекти в инфлацията. В същото време централните банкери преразгледаха надолу прогнозите за икономически растеж и заявиха, че вероятността от рецесия се е увеличила.

Банката намали лихвения си процент с цели 500 базисни пункта (с 5%) от август 2021 г. до края на миналата година, въпреки растящите цени, провеждайки по този начин необичайна политика, за която настоява президента Реджеп Ердоган. Това остави реалните лихви дълбоко на отрицателна територия.

Цикълът на намаляване на лихвите предизвика валутна криза, която доведе до обезценка на турската лира с 44% спрямо долара през 2021 г., разпалвайки допълнително инфлацията. Тази година турската валута отслабна с още 25%, като в същото време инфлацията достигна 24-годишен връх.

Мая Йорданова
528 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини