Рублата се срина след новото понижение на водещите лихви на Руската централна банка

  • 26 май 2022 16:08

  • 2492
  • 0
Рублата се срина след новото понижение на водещите лихви на Руската централна банка
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Руската рубла се срина с около 7 на сто спрямо долара и еврото, след като по-рано днес централната банка свали водещите си лихви до 11 на сто на извънредно заседание за паричната политика и намекна, че са възможни още понижения заради отслабващия инфлационен риск, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Руската централна банка (РЦБ) намали ключовата си ставка с 300 базисни пункта за трети пореден път, понижавайки отново стойността на заемите след извънредното ѝ повишаване до 20 на сто в края на февруари, дни след руската инвазия в Украйна.

Руската централна банка свали основната лихва до 11 на сто

Управителката на РЦБ Елвира Набиулина заяви на банкова конференция, че финансовата институция е предотвратила инфлационна спирала и ще намали прогнозите си за инфлацията през 2022 година от 18-23 на сто, потвърждавайки сигналите, че е възможно регулаторът отново да намали лихвите на следващото си заседание на 10 юни. 

Рублата поевтиня със 7, 1 на сто в обедната търговия спрямо долара и се търгуваше по курс 63,55 рубли за долар спрямо вчерашните 55,80 рубли за долар - най-високият курс от февруари 2018 година, и върви към 64 рубли за долар.

Константин Тодоров
2492 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини