Руската централна банка предупреди за риск от девалвация при опити да се управлява рублата

  • 29 юни 2022 17:28

  • 3221
  • 3
Руската централна банка предупреди за риск от девалвация при опити да се управлява рублата
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Опитите да се управлява курсът на рублата с надеждата тя да бъде отслабена ще я направят "изкуствена" и могат да доведат до девалвация, предупреди ръководителката на Руската централна банка (РЦБ) Елвира Набиулина, цитирана от руското издание на сп. "Форбс".

По този начин освен това руската икономика ще бъде привързана към валути на чужди страни, където в момента инфлацията е на 40-годишен максимум, допълни централната банкерка.

По-рано министърът на финансите Антон Силуанов спомена за възможност за провеждане на валутна интервенция чрез приходите от суровинния сектор.

Руската рубла поскъпна днес до най-високите си нива от повече от седем години, като достигна малко над 50 рубли за 1 долар спрямо над 80 рубли за долар преди войната в Украйна. Силната рубла подкопава износа и приходите в руския бюджет, отбелязва АФП.

"Придържаме се към политика на плаващ курс, тъй като именно плаващият курс дава възможност на икономиката да се адаптира към променящите се условия", посочи Набиулина в реч пред конгреса на руските промишлени предприемачи в Москва.

На същия форум Силуанов заяви, че руският бюджет може да пожертва част от приходите от суровини за тази година, насочвайки ги към валутни интервенции за стабилизиране на курса на рублата. По думите му чуждестранната валута е токсична за страната, но все пак Русия трябва да увеличи нивата си на внос.

Рублата се повиши до 50 за долар и достигна максимум от 2015 година

Курсът на рублата е от основно значение за износителите, така че правителството ще разгледа идната седмица предложения по курса, изтъкна финансовият министър. Разглеждаме възможността за закупуване на валута от "приятелски" страни, съобщи той, като добави, че предстои да се вземе окончателно решение как да се действа. "Гледам на това като на крайна мярка в тежката артилерия", подчерта Силуанов.

Министърът на икономическото развитие Максим Решетников от своя страна открито разкритикува плана на своя колега, отбелязва АФП. Според него такова орязване на бюджета за намеса на валутните пазари няма да бъде достатъчно, за да преобърне ситуацията и дори може да я влоши.

Силната рубла се обяснява с мерките за капиталов контрол, въведени от руските власти след интервенцията в Украйна. Тези мерки бяха смекчени през последните седмици, но рублата продължи неумолимо да поскъпва, тъй като поради ефекта на санкциите руските икономически среди вече не търсят долари или евро, за да внасят от чужбина, отбелязва БТА.

Константин Тодоров
3221 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.06.29 | 20:43

3
същото се случва с долара.сащ вдигат лихвите да се борят с нарастващата инфлация но това води до поскъпване на долара немогат да дигнат рязко лихвите защото ще изтърват поскъпването на долара но ако изтърват инфлацията поскъпването ще им е най малкия проблем
баба гицка

2022.06.29 | 19:46

2
през комун изма и при нас долара беше 0,90 лв и 10 ру. за долар - ама долари никой не продава за измислени хартйки
81

2022.06.29 | 18:18

1
Не работели санкциите а?

Добави коментар

Водещи новини