Кристалина Георгиева: Глобалната икономика се сблъсква с най-големия си тест от Втората световна война

  • 23 май 2022 14:12

  • 1831
  • 0
Кристалина Георгиева: Глобалната икономика се сблъсква с най-големия си тест от Втората световна война
© Getty images (архив)

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование предупреди в началото на Световния икономически форум в Давос, че глобалната икономика е изправена пред най-големия тест от Втората световна война, информира в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6615

Шефката на МВФ каза, че руската инвазия в Украйна унищожава животи, дърпа надолу растежа и повишава инфлацията. Тя призова страните да не се поддават на силите на геоикономическата фрагментация, която ще направи света ни по-беден и по-опасен.

Предупреждението на Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование идва на фона на опита на Украйна да даде надежда за по-добро бъдеще на гражданите си, ако войната може да бъде спечелена, с пакета за подпомагане на възстановяването за 1 трилион долара. Той ще бъде финансиран от конфискуване на замразени руски активи.

Вицепремиерът и министърът на икономиката на на Украйна Юлия Свириденко заяви тази сутрин на форума, че целият свят трябва да застане зад Украйна, помагайки за нейното възстановяван и налагайки санкции на Русия. "Няма място за неутрална позиция, нито време да се чака за решения, тъй като тази война засяга всяка страна", добави тя.

Свириденко разкритикува страни и компании, които не са наложили икономически санкции, подчертавайки, че светът страда от последствията от руската агресия с по-високите цени на хранителните стоки, бензина и газа.

ЕК ще предложи нарушаването на санкциите да бъде европейско престъпление

Призовавайки за нов план "Маршал" за възстановяване, тя заяви, че той може да бъде финансиран от замразени активи на руската държава и на олигарсите.

Бившият финансов министър на Украйна Натали Ярешко каза пред в. "Файненшъл таймс" в Давос, че с бомбите, които всяка нощ падат в Украйна, разходите за възстановяване вероятно ще са по-високи, отколкото сегашната прогноза на Киев за от 550 до 600 милиарда долара. "По-скоро смятам, че ще са 1 трилион долара", коментира тя.

Представителите на Украйна на Световния икономически форум са непреклонни в позицията си, че санкциите срещу Русия трябва да бъдат затегнати, дори ако това увеличи икономическите разходи на други страни.

Украинските делегати на форума в Давос изразиха разочарованието си от действията, предприети от САЩ и ЕС, както и от липсата на мерки от други големи икономики, най-вече Китай и Индия.

Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование призова всички страни да намалят търговските бариери, да подпомогнат страните с дългови трудности и да модернизират системите за трансгранични плащания.

Валери Зайцев
1831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини