Министър Лорер и ББР представиха план за подпомагане на малкия и среден бизнес

  • 18 февруари 2022 12:44

  • 720
  • 1
© Novini.bg

Министърът на иновациите и растежа Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава и ръководството на Българската банка за развитите (ББР) представиха на съвместна пресконференция план за подпомагане на малкия и средния бизнес у нас заради високите цени на тока.

,,Продължаваме с подпомагането на малкия и средния бизнес. Всички знаем колко тежат сметките за ток на бизнеса. Ето защо Българската банка за развитие ще създаде програма за необезпечени кредити на обща начална стойност от 20 млн. лева'', съобщи министър Лорер.

ББР ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити

По думите му всяка компания ще има право да се финансира в рамките от 20 до 200 хил. лева.

Периодът за връщане на кредитите е 12 месеца. Предвидили сме едни сравнително добри лихви за клиенти, които са с по-добър кредитен рейтинг, посочиха от своя страна от ББР.

От банката уточниха още, че от финансирането ще могат да се възползват всички собственици на микро-, малки и средни предприятия, с изключение на търговците на електроенергия.

Условието е сметката за ток на компанията да е над 5% от оперативните ѝ разходи. За фирмите с по-добър кредитен рейтинг лихвата ще бъде 3,5%, а за останалите - 4%.

42 кредита са отпуснати от ББР от началото на годината, като за сравнение за цялата минала година те са били 30-35.

По темата със "златните паспорти" Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава подчерта, че Българската агенция за инвестиции не раздава, не издава и не сертифицира "златни паспорти".

Шефът на Българската агенция за инвестиции с коментар за "златните паспорти"

Единственото нещо, което е правила Агенцията в процедурата по издаването на т.нар. "златни паспорти", е когато се появи инвеститор, да провери дали този инвеститор е изпълнил законовите задължения да си закупи някакъв тип актив, след което процесът продължава към съдебното министерство и Дирекция "Миграция", разясни министърът.

Относно местонахождението на новосформираното Министерство на иновациите и растежа Лорер посочи, че то ще се намира на пл. "Княз Ал. Батенберг" №12.

Лорер: Министерството на иновациите и растежа ще работи за иновативния растеж на икономиката

Намирам изключително положителна символика в тази сграда, защото тя е била предвидена за сграда на БНБ след Освобождението. Това е изключителен паметник на културата, но в доста занемарено състояние и аз много бих искал да видя тази сграда като символ на прехода на българската икономика от старото към новото, допълни той.

Владимир Василев
720 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
я мазния евреин

2022.02.18 | 13:46

1
нещо се размърда,умириса всичко наоколо си и се скри

Добави коментар

Водещи новини