Шефът на Българската агенция за инвестиции с коментар за "златните паспорти"

  • 13 февруари 2022 09:59

  • 1463
  • 3
Шефът на Българската агенция за инвестиции с коментар за "златните паспорти"
© БТВ

Ние не сме компетентни да ограничим програмата за конкретна държава. Има законови основания за придобиване на гражданство чрез инвестиции. Това коментира директорът  на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев в ефира на bTV.

Той заяви, че хората, които искат гражданство, са от Китай, Русия и Америка.

Петков: „Златните паспорти“ са политически пиар на ДПС

Програмата е отворена за всички. Българската агенция за инвестиции нито предоставя виза на чужденеца, а когато идва, той трябва да представи документите си в Дирекция "Миграция", нито посочва адрес, нито следим с какви средства това всичко преминава през различни държавни органи и институции и говорим за постоянно пребиваване, в последствие за кандидатстване за гражданство, добави Янев.

По-рано през седмицата стана ясно, че Специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство във връзка със сигнал на ДПС относно придобиване на българско гражданство срещу инвестиции у нас. Според спецпрокуратурата за издаването на така наречените "златни паспорти" срещу инвестиции е действала организирана престъпна група в периода 2015-2021 г. 

Проверяват лицата, получили българско гражданство, между 2015 г. - 2021 г.

Янев поясни, че за основанията, за които се дава българско гражданство, свързани с инвестиции от 2017 до 2021 г. има 98 случая, а има над 20 други основания извън агенцията, за които също се дава гражданство.

Той допълни, че през тази седмица са получили две искания от прокуратурата, като едното е свързано с това какви правила спазва агенцията, за да издаваме съответните документи:

А те са посочени изрично в Закона в устройствения ни правилник. А другото искане е свързано с това да предоставим всички документи по повод на конкретните преписки през годините, по които сме предоставили съответния удостоверителен документ, каза той и допълни, че когато на едно от основанията се получи гражданство и цялото семейство може да получи такова.

,,Законът посочва две основания, които са удостоверяват от Българска агенция за инвестиции за получаване на гражданство, докато в закона има приблизително 20 други основания. Едното е свързано с това да се придобият държавни ценни книжа. Другото е свързано с това да се придобие дялово участие в търговски дружества, които се търгуват на фондовата борса. Съответно, когато станеш гражданин на това основание - ти имаш право и да получиш гражданство за своите роднини'', обясни Янев.

Шефът на БАИ с първи коментар на проверката за „златните паспорти“

Той обобщи и данните за привлечените инвестиции през миналата година.

През 2021 година говорим за над милиард и 200 милиона лева общ обем от инвестиции и съответно приблизително 4500 нови работни места. Към момента имаме подадени заявления на обща стойност - милиард и 750 милиона лева с отново приблизително 5000 нови работни места. Въпреки ограничените възможности през последните пет години говорим за 191 проекта, които са сертифицирани на обща стойност 4,5 милиарда и над 800 мероприятия, информира той в заключение.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1463 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Ние

2022.02.13 | 15:18

3
Стана ясно, че тоя нито знае къде работи, нито какво работи. Остава и заплата да не е взимал, но много се съмнявам
Еми...

2022.02.13 | 11:17

2
Пълни глyпoсти. Нитo милиapд и 200 милиoнa сa мнoгo пapи, нитo пък кyпyвaнeтo нa ДЦК-тa или aкции нa т.нap. "6opсa" дoпpинaсят с кaквoтo и дa 6илo зa "oтвapянe нa pa6oтни мeстa". Пo свeтa пaспopти дaвaт, кoгaтo пapитe сe влoжaт в peaлнa фиpмa, с peaлни нaeти пoнe 10 чoвeкa и peaлeн o6opoт зa гoдини, a нe кoгaтo сe кyпyвaт и пpoдaвaт aкции. Кoй нe вepвa, дa питa Киpo Гeлa кaк тoй и гнyсния мy хaйвep взeхa aмepикaнски пaспopти.

2022.02.13 | 10:48

1
Още един мошеник

Добави коментар

Водещи новини