Бизнесът иска извънредно положение заради цените на тока

  • 08 октомври 2021 18:27

  • 2645
  • 5
Бизнесът иска извънредно положение заради цените на тока
© pixabay

Бизнесът настоява държавата да въведе извънредно положение заради високите цени на тока, съобщава БТВ.

Цената на електроенергията на борсата, откъдето фирмите купуват ток, днес е отбелязала абсолютен рекорд откакто съществува свободния пазар у нас. Мегават час в сегмента ден напред да 8 октомври гони 400 лева. Цената обявена за утре е 351 лева.

МЕ за високата цена на промишления ток: Ще вземем адекватни и бързи мерки. Бизнесът: Ситуацията е драматична

Опасенията на индустрията са, че цените на електроенергията ще продължат да растат докато мине зимата. Те вече се движат от паниката, а не от нормална икономическа логика, смята председателят на Федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

„Трябва сериозно да се помисли да се въвежда извънредно положение и да се види как да оцелее икономиката. Това 50 лева на мегават час в момента изглежда като едно хвърляне на едни пари от хеликоптер – който е отдолу ще вземе някакви пари, но на практика няма да свърши това, което е нужно на икономиката“, коментира Стаменов пред медията.

В същото време поставят под въпрос мерките, които държавата обяви. Отстъпката между 15 и 30 лева за малкия бизнес, който не си е избрал доставчик на ток, едва ли ще се усети.

„Тези малки фирми, които нямат доставчик реално плащат най-високите цени у нас. Дори над тези на борсата. Това реално означава, че ако един мегават час енергия за фирма без доставчик струва 500 лева, то с максималната отстъпка цената ще падне на 470 лева за мегават час. Тези отстъпки ще са за три месеца и трябва да влязат в сила от 1 ноември“, коментира Стаменов.

Под въпрос е и другата мярка - обещаните 50 лева за мегават час за всяка компания, но при няколко условия – ако има парламент, който да одобри поредна актуализация на бюджета за годината. Правителството е предвидило тази мярка да действа шест месеца.

Мая Йорданова
2645 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
gfv

2021.10.08 | 19:22

1
Това направи банкянската проста тиква за 12 години , асвалт , асвалт , асвалт - да си го яде сега той този асвалт , вместо да беше изградил 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй , вместо да имахме Южен поток а не Турски поток сега ревът че били високи цените на газа и тока - да сте благодарни на правителствата на ГЕРБ за сегашната ситуация.

2021.10.08 | 20:05

3
Не съм в час по правопис и правоговор така че ще си пиша както си искам,панимаеш
Ало, неграмотника

2021.10.08 | 19:55

2
Научи се как се пише "асвалт" и тогава давай акъл. Цървул неграмотен. Иначе акъл давате!

2021.10.08 | 21:35

4
Бизнеса иска, а работниците не искат?
Кико

2021.10.09 | 09:31

5
Какъвто народа, такова правителство!

Добави коментар

Водещи новини