Ревизията на фирмата на Спецов била за период, в който не е имал общо с нея

  • 13 август 2021 18:22

  • 4601
  • 8
Ревизията на фирмата на Спецов била за период, в който не е имал общо с нея
© Булфото (архив)

Ревизията на бившата фирма на настоящия шеф на НАП Румен СпецовРумен СпецовРумен Спецов е специалист в областта на данъчната политика и законодателство. Експерт в анализа е била за период, в който той не е бил неин собственик или управител. Заради тази ревизия обаче я е продал. Това обяви днес от парламентарната трибуна в отговор на питане на червения депутат Георги КадиевГеорги Кадиев Георги Стоянов Кадиев е роден на 28 август 1966 г. в Бургас. Завършил е Немска езикова гимназия в финансовия министър Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на

Както вече бе съобщено, Спецов е продал дружеството си "Гранекс Трейдър" на 7 април 2016 г. Малко след като около фирмата се разшумя заради неразплатени към хазната задължения, Кадиев (тогава кандидат за депутат) обяви документ, от който е видно, че НАП е започнала ревизия на дружеството. Той е с дата 15 юли същата година. Кадиев твърдеше още, че Спецов в знаел за ревизията, която е щяла да открие задължения на фирмата и именно затова се е отървал от нея. 

Не е ясно обаче кога е започнала проверката и дали Спецов е бил начело на компанията в този период. Фирмата влиза в списъка на длъжниците на НАП с над 5000 лв. задължения през юли 2017 г., показва публичната справка, пусната от приходната агенция преди дни в новата рублика на сайта "Прозрачно управление". Вписаното задължение е за около 1,1 млн. лв. В Търговския регистър последният финансов отчет на компанията е от 2014 г. и по това време тя е видимо в добро финансово състояние, показва още справката. Приходите ѝ обаче рязко са спаднали за 2015-а.

Обяснения обаче не даде нито самият новоназначен от служебния кабинет шеф на НАП, нито Василев. Вторият само обяви, че дава случая на прокуратурата и сега Кадиев, вече депутат, се възползва от парламентарния контрол за да попита по същество.

Според отговора ревизията е започнала на 18 август 2015 г., на 23 септември е връчана заповедта. Това е два месеца след като Спецов купува фирмата. Тя обхваща период от началото на 2014-а до средата на 2015-а и е за ДДС и корпоративен данък, като Василев неколкократно подчерта, че по това време Спецов не е бил управител или собственик на дружеството.

Ревизионният акт пък бил връчен неприсъствено, като министърът обаче не можа да отговори на коя дата е подаден ревизионния доклад, който предхожда акта и на кого в "Грантекс" е връчен. 

Асен Василев за шефа на НАП: Атаките срещу него са театрални постановки, върши си перфектно работата и НАП вече не е бухалка

"Каквото и да излезе от тази ревизия, то няма отношение към г-н Спецов. Не знам защо някой би се страхувал от акта като няма общо", подчерта обаче Василев.

И сподели, че попитал в личен разговор шефа на НАП защо е продал фирмата и той му разказал следното: "Грантекс" имала лиценз за търговия със зърно. В момента в който влиза в ревизия банки започват да й отказват кредити, така че той я продава още преди връчването на акта. Фирмата не е имала никаква икономическа дейност.

За Василев Спецов се справял "идеално". "Имам пълно доверие в г-н Спецов, както нееднократно съм зявявал", приключи с тази реплика Василев парламентарното питане.

Константин Тодоров
4601 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Баш майстора

2021.08.13 | 19:25

1
Мале колко се обичат тия двамата , готови са на всичко за да се защитят...не случайно хората казват че любовта между двама мъже е по силна от любовта между мъжа и жената.
Панова

2021.08.13 | 19:50

2
Ти да видиш!!!
СПЕЦ И КО

2021.08.13 | 20:01

3
НАСАААМ НАРОДЕ, ГЕПВАМ ДДС-ТА СЕКВИ, ПОКРИВАМ И ПРИКРИВАМ! ПИНОКИО2: МИ НАЛИ ЗА ТВА ТЕ НАПРАВИХ ШЕФ НА НАП!!
Гост

2021.08.13 | 22:28

4
Тия двамата официално двойка ли са?! Най-некомпетентния финансов министър , адвокат на най-некомпетентния шеф на НАП. Направо дз се вземат.

2021.08.13 | 22:36

5
Малее, каква хубава приказка за децата от детската градина.
Веселина Томова

2021.08.15 | 20:42

6
Само „зеления чорап“ на Радев – Димитър Стоянов не разбра що за тотални идиотии сътвори И служебният министър на енергетиката Андрей Живков, на когото изобщо никой не успя да запомни името.!
Веселина Томова

2021.08.15 | 20:43

7
Само „зеления чорап“ на Радев – Димитър Стоянов не разбра що за тотални идиотии сътвори И служебният министър на енергетиката Андрей Живков, на когото изобщо никой не успя да запомни името.! - най-големият „спекулант“
Герберасти

2021.08.17 | 05:14

8
От ГЕРБ що не си **** мамата

Добави коментар

Водещи новини