КНСБ ще подкрепи актуализацията на бюджета

  • 26 юли 2021 10:41

  • 946
  • 0
КНСБ ще подкрепи актуализацията на бюджета
© Булфото (архив)

КНСБ ще подкрепи така предложената актуализация на бюджета, съобщи пред БНР Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания към синдиката. По думите му повечето пера са много правилно разписани.

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава извънредно днес заради предложената от служебния кабинет актуализация на бюджета.

Според Костов намаленият дефицит е добра стъпка, а увеличените приходи ще отидат към приоритетни сфери – социални разходи за ръст на пенсиите, здравеопазване и подкрепа за бизнеса.

„Дали са необходими и дали са належащи тези разходи, които се предлагат в момента – категорично да. България е с един от най-ниските дефицити в целия Европейски съюз. България изхарчи два пъти по-малко средства за подкрепа на бизнеса, домакинствата и хората в условията на пандемия от другите страни. Не само сме с най-ниския дефицит, но сме и с най-ниския дълг. Спрямо всички останали страни сме в най-добрата ситуация“, коментира Любослав Костов пред БНР.

В момента дори без да се пипат данъците, е налице необходимият фискален буфер, категоричен е той.

Националният съвет за тристранно сътрудничество с извънредно заседание

„Вероятно на края на годината тези 2 милиарда повече приходи, ще бъдат повече от 2 милиарда“, отбеляза синдикалистът.

Според Костов трябва да се прави разлика между преизчисляване на пенсиите, повишаване на пенсиите и индексиране на пенсиите. Партиите предлагат да се преизчислят пенсиите към задна дата, а служебният кабинет и КНСБ предлагат ръст и актуализация.

„Целта на всички ни е една и съща, просто имаме конфликт от гледна точка на метода. Техният метод ще остави около 1 милион пенсионери без никакъв ръст“, каза още Любослав Костов.

Константин Тодоров
946 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини