Фич повиши кредитния рейтинг на облигационните емисии на БЕХ ЕАД до ниво ВВ от ВВ-

  • 11 май 2021 15:44

  • 503
  • 0
Фич повиши кредитния рейтинг на облигационните емисии на БЕХ ЕАД до ниво ВВ от ВВ-
© bulphoto (архив)

Рейтинговата агенция Фич повиши кредитния рейтинг на необезпечените и неподчинени облигации на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД до ниво ВВ от ВВ-, и присъди рейтинг на възстановяване от СRR4Т на този клас дългови инструменти, съобщават от БЕХ.

Кредитният рейтинг на Емитента (БЕХ ЕАД) в чужда и местна валута остава непроменен - на ниво ВВ с "положителна перспектива". Рейтингът е премахнат от "Критерий под наблюдение" (КПН).

Фич повиши перспективата на кредитния рейтинг на БЕХ

Промяната отразява прилагането на актуализирания "Критерий за възстановяване на корпоративния рейтинг и рейтинга на финансовите инструменти" (КВКРРФИ) на Фич спрямо необезпечения и неподчинен рейтинг на БЕХ, който бе поставен, заедно с корпоративния рейтинг на Емитента, в "Критерий под наблюдение" (КПН) след публикуването на актуализираните критерии на 9 април 2021 г.

Освен отбелязаната промяна в критериите, друг фактор, който благоприятства повишаването на кредитния рейтинг, е очакваното намаляване на задълженията на дъщерните дружества в структурата на БЕХ ЕАД.

От рейтинговата агенция изчисляват, че към края на 2020 г. около 40 процента от дълга на консолидирано ниво принадлежи на компанията-майка, а останалите 60 на сто - на дъщерните дружества. Очакванията са, че дългът на ниво дъщерни дружества ще се свие съответно до 50 на сто към края на 2021 г. и до под 20 процента към края на 2023 г., в следствие от падежирането на предоставеното през 2016 г. държавно финансиране на НЕК ЕАД, се посочва още в съобщението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
503 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини