Криптовалутата Diem на Facebook стартира по-късно през годината

20 април 2021 13:13

Криптовалутата Diem на Facebook стартира по-късно през годината
© Getty images
490 0

Асоциацията Diem, подкрепена от технологичния гигант Facebook Inc., се опитва да въведе глобална цифрова валута по-късно през настоящата година, съобщи във вторник бизнес телевизия CNBC, позовавайки се на източници, запознати с плановете.

Подкрепената от Facebook цифрова валута, известна преди като "Либра" (Libra), се очаква да бъде обвързана с щатския долара (да съществува като т.нар. "стабилна валута") след стартирането ѝ в "по-ограничен" вид през 2021 година.

Източникът на CNBC, предпочел да остане анонимен, тъй като подробностите все още не са публично оповестени, заяви, че този пилотен проект ще бъде малък, като се фокусира главно върху транзакции между отделни потребители. Може да има и опция за потребителите да купуват стоки, добави той. Няма обаче потвърдена дата за стартирането на Diem и поради това времето на нейното начало може да се промени.

"Черна неделя" за биткойна и останалите криптовалути

Базираната в Швейцария Асоциация Diem сега е в процес на получаване на лиценз за разплащания от финансовите регулатори на страната. Името Libra беше променено на Diem през декември миналата година, съобщи БНР.

Асоциацията Diem загуби много членове почти две години след първоначалното си създаване. Visa, Mastercard и Stripe бяха едни от най-първите компании, които се оттеглиха от асоциацията. Последва напускането и на други нейни членове, включително PayPal, eBay и Vodafone.

Ключово предимство на цифровата валута Diem, подкрепен от Facebook, е т.нар. "мрежов ефект", който лидерът на социалните медии носи със себе си. Самата асоциацията все още е подкрепена от големи компании като Shopify, Spotify и Uber.

Novini.bg
490 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини