Световната банка отпуска на Судан 2 милиарда долара безвъзмездно

28 март 2021 21:53

Световната банка отпуска на Судан 2 милиарда долара безвъзмездно
© pixabay
1314 1

Световната банка скоро ще започне процеса по отпускане на около 2 милиарда долара грантове за Судан, каза служител на банката, цитиран от БТА.

По този начин страната ще се завърне в международната финансова система след десетилетия на изолация.

Директор на МВФ призовава Г-20 за борба с "опасното раздалечаване"

Приоритетните области за средствата ще бъдат определени след срещи в началото на идния месец и при разпределянето ще бъде взето предвид мирното споразумение, подписано миналата година, уточни Усмане Дионе, директор на Световната банка за Судан.

Мирното споразумение, сключено между преходното правителство и няколко от групите, които се биеха срещу сваления судански президент Омар ал Башир из цялата страна, предполага големи разходи за развитие.

В изявление от петък кабинетът на Судан очерта земеделието, инфраструктурата, здравеопазването и образованието като приоритетни области за инвестиции. Агенцията за международно развитие на Световната банка (IDA) се ангажира да предостави въпросните 2 милиарда долара през идните две години изцяло под формата на безвъзмездни средства. Новото финансиране стана възможно благодарение на уреждането на просрочените задължения на Судан към банката, което бе улеснено от мостов заем от САЩ в размер на 1,15 милиарда долара.

Мая Йорданова
1314 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
...

2021.03.29 | 11:57

59253
ще си ги разделят няколко генерал, а ние ще ги платим .......

Добави коментар

Водещи новини