Директор на МВФ призовава Г-20 за борба с "опасното раздалечаване"

27 февруари 2021 11:01

Директор на МВФ призовава Г-20 за борба с "опасното раздалечаване"
© getty images
1259 8

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова за решителни мерки за борба с "опасното раздалечаване" в изявление на проведената вчера виртуална среща на министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20, се съобщава в изявление на МВФ.

Кристалина Георгиева поздрави италианското председателство и отбеляза, че "първите предупредителни сигнали" за последвалите човешки трагедии и дълбока рецесия са били видни още на срещата в Рияд преди година.

"Днес, благодарение на напредъка в процеса на ваксиниране и вашата стабилна и решителна парична политика и фискални действия, световната икономика е в началото на своето възстановяване. Перспективите за растеж за тази година, подсилен от значителните по размер допълнителни стимули в някои от големите икономики, са за ръст на световната икономика, който може да надвиши дори 5,5 процента, който прогнозирахме през януари", подчерта тя. Но "несигурността остава изключително висока, тъй като тепърва предстои ваксините да ни помогнат да преодолеем нови вълни на инфекции и мутации на вируса", предупреди управляващият директор на МВФ.

"Междувременно започва да се очертава опасно раздалечаване както между, така и в рамките на отделните икономики. На възникващите пазари и в развитите страни, с изключение на Китай, до 2022 г. прогнозираме загуби на доход на глава от населението до 22 процента спрямо 13 процента в развитите икономики. Прогнозираме също така, че само половината от страните, които преди кризата бяха в процес на сближаване на равнищата на доходите с тези на развитите страни, ще продължат да следват тази траектория на развитие в периода 2020-2022 г.", като най-тежко засегнати от загубата на работни места са били младите хора, нискоквалифицираните и жените.

"Не можем да забравим и огромната заплаха, свързана с изменението на климата", подчерта директор Георгиева, като добави, че са необходими "убедителни и решителни действия". На първо място и най-важно за възстановяването е необходимо "ускоряване на темпа на ваксиниране в целия свят", с международно взаимодействие за ускоряване на производството и осигуряването на ваксини възможно най-бързо във всички точки на света.

Кристалина Георгиева одобри плана на Байдън за спасяване на икономиката на САЩ

На второ място е нужна "решимост за предоставянето на животоспасяваща помощ на компаниите и домакинствата, според възможностите и условията в отделните страни, докато изходът от кризата не стане необратим".

"Необходимо е да бъдем подготвени и за рисковете и евентуалните нежелани последици на постепенното оттегляне на политическите мерки за подкрепа, което вероятно ще доведе до повишаване на фалитите и финансовите сътресения, включително и извънредно висока волатилност на финансовите пазари", предупреди тя.

Трето, необходимо е засилване на подкрепата за уязвимите страни. МВФ и Световната банка работят с държавите за "осъществяването на решителни реформи за повишаване на прозрачността и устойчивостта на дълговете и разширяване на преференциалното финансиране", подчерта тя, като отбеляза, че трябва да се използват всички достъпни инструменти.

"На последно място, позволете ми да спомена необходимостта от синхронизиране на използването на публични средства с целта за изграждането на устойчиво на измененията на климата, цифрово и приобщаващо бъдеще", заяви управляващият директор на МВФ, като изрази подкрепа за "предложението на председателството относно глобалните рискове, произтичащи от изменението на климата, и въвеждането на екологичното данъчно облагане".

"Окуражена съм и от новия тласък за модернизиране на международната данъчна система за по-доброто й адаптиране към икономиките на 21-ви век, включително в подкрепа на целта за приобщаващо развитие. Можете да разчитате на нас в усилията си за постигане на всички свои най-важни цели", подчерта директор Георгиева.

Novini.bg
1259 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Wendya20

2021.04.10 | 03:57

92305
­В­­­и­­­ж­­т­е­ ­­м­­о­­я­т­­­а­­­ ­­­т­­и­й­н­­­ ­­­п­­у­­­т­­к­а­­ ­­-­­­ ­W­W­W­­­.­­B­G­­­1­7­.­­C­L­­U­B­­

2021.02.27 | 15:53

24179
Тая, Сталинка скива като на умрело. Да не се изгила тая мърша, МВФ че я закъса.

2021.02.27 | 15:10

24154
Тая що гледа аха да проговори. Сталинка , ко друго .....
Васко Р. Младич

2021.02.27 | 12:26

23996
Мръсна гнусна еврейска подлога

2021.02.27 | 14:52

24142
Сталинка,защо мислиш са я сложили там,парцала лесно го контролират и могат бързо да го здъвчат и изплюят.
Jhon Galg

2021.02.27 | 14:23

24112
Saglasen

2021.02.27 | 14:48

24136
какъв гаден бацил е тая
ANTIFA

2021.02.27 | 14:43

24127
НАРОДНИЯТ СЪД ДЕЙСТВА ПО ЗАПОВЕД НА СТАЛИН ДА ВЪВ РУСИЯ Е ИМАЛО КОМУНИЗЪМ НО ЕДИНСТВЕНОТО КОМУНИСТИЧЕСКО НЕЩО НА БКП БЕШЕ ИМЕТО И ЗА ДА УГОДЯТ НА РУСИЯ ОТ КОЯТО БЯХМЕ ЗАВИСИМИ СЕ НАРИЧАХА КОМУНИСТИ ВЪВ БЕЛЕНЕ ИЗПРАЩАХА ОТ ОБИКНОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ ДО ПОЛИТИЧЕСКИ НЕУДОБНИ ВЪВ БЪЛГАРИЯ Е ИМАЛО СОЦИАЛИЗЪМ А БСП СА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА СОЦИАЛИСТИТЕ

Добави коментар

Водещи новини