Русия ще гради военна база в Судан

17 ноември 2020 11:40

Русия ще гради военна база в Судан
© Getty (архив)
441 0

Владимир Путин одобри предложението на правителството за изграждане на руска военноморска база в Судан, в която да могат да влизат кораби, задвижвани от ядрена енергия, предаде Ройтерс.

Това дава възможност на Русия да получи сериозно военно присъствие в Африка за първи път след разпадането на СССР ( в началото на 90-те години на миналия век), отбелязва агенцията. След сключването на съответното споразумение с Хартум базата ще бъде изградена в Порт Судан на Червено море и в нея ще работят до 300 души военен и цивилен персонал; тя ще подобри потенциала на руския боен флот в Индийския океан и ще засили влиянието на Москва на Черния континент.

Миналата година Путин бе председател на среща на върха Русия - Африка, по време на която два руски бомбардировача, способни да носят ядрено оръжие, се приземиха в Южна Африка като демонстрация на целите на Москва. Подписаният вчера от Путин указ разпорежда на руското министерство на отбраната да сключи договор със Судан за базата.

Според проектопредложението на правителството в нея ще се се извършват ремонтни и снабдителни дейности и ще могат да си почиват руските военни моряци. Територията ще бъде предоставена безплатно от Судан, а Русия ще има право да достави през судански летища и пристанища всички оръжия, муниции и оборудване, необходими за функционирането на базата.

Русия разполага с подобна база и в пристанището Тартус в Сирия, където има и база на военновъздушните сили. В Република Джибути, разположена също на Червено море, има военноморски бази на Китай, САЩ и Франция.

Путин и Меркел обсъдиха по телефона Сирия, Либия и Украйна

В проекта на руското правителство за изграждане на базата в Судан се казва, че тя отговаря на целите за поддържане на мира и стабилността в региона, носи отбранителен характер и не е насочена срещу други страни.

В базата ще могат да пребивават максимално четири кораба, включително и военни кораби с ядрена енергетична установка при условия за спазване на нормите за ядрена и екологична безопасност.

441 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини