ББР е одобрила близо 23 000 физически лица и над 1 000 компании от стартирането на гаранционните програми

  • 01 декември 2020 17:10

  • 571
  • 0
ББР е одобрила близо 23 000 физически лица и над 1 000 компании от стартирането на гаранционните програми
© Novini.bg

Търговските банки са поискали одобрение за кредити на близо 23 000 физически лица и над 1 000 компании по двете гаранционни програми на Българската банка за развитие от стартирането им до момента. Общият размер на заемите надхвърля 231 млн. лв.

Стойността на кредитите за малки и средни компании е малко над 136 млн. лв. Най-сериозен е интересът от секторите търговия и туризъм, производство и транспорт. Сред подпомогнатите са още фирми в сферата на строителството, селското стопанство, услугите и рекламната дейност. Над 35 800 са физически лица кандидатствали за безлихвени кредити до 4500 лв., по данни на търговските банки, като 712 се разглеждат в момента. Общата стойност на одобрените заеми е малко над 95,5 млн. лв., а средният размер е 4 235 лв.

S&P потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива

В края на ноември ЕК одобри нови промени в програмата в подкрепа на бизнеса, чиято цел е да я направят достъпна за по-голям брой компании. След внедряването на новите параметри в работата на търговските банки ББР вече ще гарантира отпускането на заеми до 1 млн. лв. за малки и средни предприятия и до 2 млн. лв. за големи компании, които търпят негативни последици от пандемията. Кредитите се отпускат от 8 банки-партньори, при намалени изисквания за обезпечение и възможност за гратисен период до 3 години.

ББР одобри кредити по гаранционните си програми за над 213 млн. лева

Банките-партньори могат да включват в програмата както нови, така и съществуващи кредити. Условието е фирмите да изпитват затруднения през 2020 г. и да не са изпадали в просрочие над 90 дни за последната година. Финансовите институции, които отпускат заемите, са Алианц Банк, Банка ДСК, Българо-американска кредитна банка, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Пощенска банка, Търговска банка Д и УниКредит Булбанк.

По другата антикризисна програма – за безлихвено кредитиране на физически лица, се отпускат заеми до 4 500 лева – наведнъж или до три транша от по 1500 лева. Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки.

Партньори по програмата са 12 търговски банки, 10 от които продължават да приемат заявления за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка.

Срокът за кандидатстване по гаранционната програма за физически лица е до края на 2020 година, докато по тази за бизнеса е удължен до средата на юни 2021 г. Подготвя се проект и за удължаването на срока на Програмата за безлихвено финансиране на физически лица до юни 2021 година, както и за адаптирането й към въведените в края на месец ноември 2020 г. временни противоепидемични мерки на територията на Република България.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
571 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини