S&P потвърди ‘BBB’ рейтинга на България със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2' Перспективата пред рейтинга остава стабилна.

В обобщения доклад е отбелязано подобрението в очакванията за развитието на българската икономика, тъй като вътрешното търсене е по-устойчиво на въздействието на пандемията, отколкото са били предварителните оценки на агенцията. Спадът на БВП през 2020 г. е ревизиран до -4,5% спрямо -6,5%, заложен в прогнозата на S&P от месец май. Бюджетният дефицит ще остане умерен през настоящата и следващата година, след което се очаква бърза консолидация, съпроводена със значителен приток на европейски средства. От рейтинговата агенция отчитат също и включването на българския лев във Валутния механизъм II през месец юли и присъединяването на България към Банковия съюз и отбелязват, че процесът по окончателното присъединяване към еврозоната ще засили сътрудничеството между БНБ и ЕЦБ  и се очаква да отнеме няколко години.

Стабилната перспектива отразява очакванията на агенцията за бързо възстановяване на българската икономика след пандемията, без поява на дисбаланси във външния и финансовия сектор през следващите две години. Това ще позволи бърза фискална консолидация и ще ограничи нарастването на публичния дълг.

 

Fitch Ratings потвърди дългосрочния рейтинг на ББР на „BBB“ със стабилна перспектива

 

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг, ако възстановяването на българската икономика бъде придружено с по-бърза фискална консолидация, както и подобрение във външните баланси, надхвърлящи очакванията на агенцията. Сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга са задълбочаване на икономическия спад или забавяне на възстановяването, които от своя страна ще доведат до по-продължителна фискална консолидация и нарастване на публичния дълг през следващите две години.

Коментари

 1. 2020.11.28 | 19:57
  До Emil Dokov. Не знам за теб какво означава, " И какво от това? " но за България и Българите означава много. Преди да изказваш някакви мнения във ФБ, си оправи семейното положение, за да не те наричат парясник.
 2. 2020.11.28 | 19:42
  И този рейтинг е отличен, за разочарование на червените революционери от Дондуков 2 и Позитано 20. Удареният им шамар от рейтинговата агенция е навременен.
 3. 2020.11.28 | 12:53
  Много станаха лошите новини за червените пачаври, като Румен Радев и тъпите му привърженици! хахахха
 4. 2020.11.28 | 10:55
  Очаквана и резонна новина.
  1. 2020.11.28 | 11:16
   очаквана новина,че хаоса в главата на президента няма изгледи да се оправи,но той мисли,че си повишава рейтинга.
  2. 2020.11.28 | 11:12
   резонна ще е новината,че президента е наложил вето на S&P
 5. 2020.11.28 | 10:23
  Преди 30г "опряхме" дъното. Сега....браво на нас- видите ли,не потъваме.
 6. 2020.11.28 | 09:58
  Браво! Гласувам за ГЕРБ
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Икономика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет